Piccinin: "Het was echt een verschrikkelijke odyssee"

De Belgische leraar Pierre Piccinin die in Syrië 5 maanden werd gegijzeld en dit weekend werd bevrijd, heeft in verschillende Franstalige media zijn verhaal gedaan. "Het was echt een verschrikkelijke odyssee", zegt hij. De Belgische autoriteiten benadrukken dat voor zijn vrijlating geen losgeld is betaald.

De 40-jarige Belgische leerkracht Pierre Piccinin werd begin april samen met de Italiaanse journalist Domenico Quirico in Syrië ontvoerd. Afgelopen weekend werden ze bevrijd.

Vanmorgen is Piccinin omstreeks 5.40 uur in Brussel geland. Na enkele uren rust, heeft hij bij Bel RTL en Le Soir zijn verhaal gedaan.

Piccinin werd tijdens zijn gevangenschap gemarteld, maar verkeert lichamelijk en mentaal in goede conditie. Samen met Quirico werd hij door het Syrische leger gevangengenomen en naar Qussayr gebracht.

Daar werden ze twee maanden gevangen gehouden. "De vijf laatste dagen waren verschrikkelijk. We zaten opgesloten in een donkere kelder vol kakkerlakken. Intussen vielen er in de buurt volop bommen. Het heeft niet veel gescheeld of we waren bedolven onder het puin."

"Fysiek geweld, vernederingen en plagerijen"

Nadien werden de twee regelmatig verplaatst en gevangen gehouden door andere groeperingen. "Het ging dan om gewelddadige, anti-westerse en islamistische groeperingen", aldus Piccinin.

"Het was echt een verschrikkelijke odyssee", voegde hij eraan toe. De bevrijde leerkracht spreekt van "zwaar fysiek geweld, vernederingen en plagerijen" maar ook van "valse executies".

Tijdens de vijf maanden gevangenschap is Piccinin er 1 keer in geslaagd zijn familie te contacteren. Zo kreeg hij "in de verwarring van een gevecht" een gsm te pakken.

Samen met zijn Italiaanse metgezel probeerde hij ook twee keer te vluchten. "Daarbij zijn we 1 keer vrij ver geraakt. We hadden toen geprofiteerd van het moment van het gebed om twee kalasjnikovs te bemachtigen en zijn erin geslaagd het gebouw te verlaten. We hebben toen twee dagen kunnen vluchten, maar we werden opnieuw gepakt en we werden toen zwaar gestraft."

"Het vrije Syrische leger is bijna volledig verdampt"

Piccinin ging regelmatig naar Syrië. Sinds de start van de volksopstand in 2011 had hij het land al zeven keer bezocht. Buitenlandse Zaken wijst erop dat het Piccinin had afgeraden om naar de regio te reizen, "onder meer gelet op de reisadviezen met betrekking tot Syrië".

Piccinin is alvast niet van plan terug te keren. "De Syrische revolutie heeft 7 tot 8 maanden geleden een belangrijke kentering gekend. Het vrije Syrische leger is bijna volledig verdampt. Men wordt nu geconfronteerd met islamistische groeperingen, bendes die bepaalde gebieden controleren. Ik denk dat het voor westerlingen te gevaarlijk geworden is in Syrië."

De Belgische autoriteiten benadrukken dat ze hebben geweigerd om "aan welke vorm van onderhandeling ook deel te nemen over het eventueel betalen van losgeld".

De Belgische regering "deelt de emotie en de opluchting van de familie en de naasten van Piccinin". De regering dankt ook de Italiaanse autoriteiten voor de samenwerking in de gijzelingszaak.