Proces drievoudige roofmoord Wemmel is gestart

Voor het assisenhof van Brussel is het assisenproces begonnen over de roofmoord op het gezin van een advocaat uit Wemmel, bijna drie jaar geleden. De advocaat, zijn vrouw en hun zoon kwamen om, de verloofde van de zoon raakte zwaargewond. Drie Congolese mannen staan daarvoor terecht.

De zoon van de advocaat bood in 2010 zijn BMW te koop aan op een autoverkoopsite. Twee Congolese mannen kwamen een proefritje maken met de wagen en spraken af dat ze de auto op zondag 14 november zouden komen kopen. Maar in werkelijkheid was het de mannen te doen om de twee dure Mercedessen van het advocatengezin, ze wilden er met die auto's vandoor gaan, uiteraard zonder die te betalen.

Op zondag 14 november belden de twee Congolezen aan bij het advocatengezin, een derde Congolese man bleef buiten op de uitkijk staan. Zodra ze binnen waren, schoten de twee Congolese mannen het gezin neer. De advocaat, zijn vrouw en hun zoon waren op slag dood. De verloofde van de zoon kreeg een kogel in het hoofd maar overleefde het. De daders gingen ervandoor met de twee Mercedessen van het gezin. De BMW lieten ze staan, een van de daders was zo in paniek dat hij de auto niet gestart kreeg.

De twee Mercedessen hadden een beveiligingssysteem met gps en konden vrij snel gelokaliseerd worden. Een van de verdachten reed met een Mercedes naar het Groothertogdom Luxemburg en kon daar, een dag na de roofmoord, al worden ingerekend door de politie. De twee anderen werden korte tijd later gearresteerd in de buurt van Parijs.

Bijna drie jaar na de feiten is nog altijd niet duidelijk wie begon te schieten en wie precies wie heeft neergeschoten. Daarover moet het proces meer duidelijkheid brengen.

Ook zal er de nodige discussie zijn over de precieze rol van de derde beschuldigde, de man die op de uitkijk stond. Volgens hem was het alleen de bedoeling om het gezin te beroven en hij beweert dat hij niet wist of niet wilde weten dat zijn kompanen gewapend waren, al was hij daar volgens de twee andere beschuldigden perfect van op de hoogte.

Het proces zal twee weken duren, het drietal riskeert levenslang voor de roofmoord op het gezin en de moordpoging op de vrouw van 22 die het overleefde.