Skelet potvis Koksijde kan nog niet worden tentoongesteld

In Koksijde zijn de proefopgravingen begonnen om de toestand na te gaan van de begraven potvis "Valentijn van Sint-André". Deze walvis spoelde bijna 25 jaar geleden aan op het strand van Oostduinkerke en lokte toen meer dan 100.000 toeristen naar het strand.

Wetenschappers van de Universiteit Gent wilden zien of het skelet van het 40 ton zware dier al kon worden opgegraven om het tentoon te stellen. Maar dat kan nog niet, want er hangt nog te veel vlees aan het karkas.

"De wetenschappelijke medewerkers van de universiteit denken dat het moeilijk zal zijn om het skelet in zijn totaliteit op te graven en op te zetten in het visserijmuseum", zegt burgemeester Marc Vandenbusche van Koksijde.

Het dier spoelde aan op 12 februari 1989 op het strand van Sint-André, op Valentijnsdag. Daarom kreeg het de naam "Valentijn van Sint-André" mee.