Voorzichtig positieve reacties op Russisch voorstel

De Verenigde Staten gaan het Russische voorstel in verband met de Syrische chemische wapens grondig onderzoeken. Dat heeft woordvoerder Tony Blinken van Buitenlandse Zaken laten weten. Maar we zijn sceptisch, voegde hij er meteen aan toe.
Tony Blinken

Rusland heeft de Syrische president Assad opgeroepen om zijn chemische wapens onder internationale controle te brengen en ze te laten vernietigen. De Verenigde Staten moeten dan wel beloven om geen aanval uit te voeren.

De Amerikanen zeggen dat het om een geloofwaardig voorstel  van de Russen gaat, maar laten wel weten dat ze de druk op het Syrische regime hoog willen houden en dat het geen poging mag zijn om uitstel te winnen.

Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt dat het opgeven van chemische wapens door Assad een belangrijke stap is. Het Congres moet later stemmen over een Amerikaanse militaire interventie in Syrië.

"Geen afleidingsmanoeuvre"

Het Russische voorstel valt ook bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in goede aarde. "Ik overweeg de VN-Veiligheidsraad te vragen om Syrië op te dragen alle chemische wapens onmiddellijk naar veilige plaatsen in Syrië over te brengen waar ze kunnen worden opgeslagen en vernietigd."

Ook de Britse premier David Cameron reageert voorzichtig positief op het voorstel. Hij waarschuwt wel dat het inleveren van chemische wapens niet als "afleidingsmanoeuvre" mag worden gebruikt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zegt dat het Russische voorstel grondig onderzocht moet worden en dat het onder voorwaarden aanvaard kan worden. Frankrijk was tot nu toe samen met de VS de belangrijkste voorstander voor een militaire interventie tegen het regime van president Assad.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het Russische voorstel "interessant" en spreekt alvast haar duidelijke steun uit. "Als dit moet leiden tot actie en niet gewoon een poging is om tijd te rekken, dan zal Duitsland ijveren voor dit pad", zei ze op een verkiezingsmeeting. Ze vindt dat er nu daden moeten volgen.