Wasabi levert het bewijs: kat komt altijd op pootjes terecht

De kat Wasabi zal zich een wilde achtervolging van een mug nog wel een tijdje herinneren. De poes had niet gezien dat het raam openstond en viel 11 verdiepingen naar beneden, maar kwam er met een gebroken pootje van af.

"Rond elf uur 's avonds was Wasabi een mug aan het achtervolgen in huis", zegt kattenliefhebster en eigenaar van Wasabi, Stephanie Gustafson aan de lokale krant Juneau Empire. "Normaal gezien hou ik het raam dicht, omdat Wasabi erg nieuwsgierig is, maar deze keer stond het raam op een kiertje." Toen de mug het hazenpad koos uit het raam, ging de onfortuinlijke poes het insectje achterna.

"Ik schrok me een ongeluk", zegt Gustafson. "Ik ging naar beneden en daar lag ze in een hoekje met haar oogjes halfdicht. Ze mankte en ik vreesde dat ze veel interne bloedingen had. Ze was erg stil en miauwde niet eens." Gustafson vreesde dat het gedaan was met Wasabi en was klaar om afscheid te nemen.

Toch bleek de kat even straf als haar naam doet vermoeden en kwam ze erdoor. Het beestje bleek niet meer te hebben dan een gebroken pootje en speelde amper een dag later opnieuw vrolijk in de woonkamer van Gustafson. Binnen zes weken moet Wasabi weer helemaal de oude zijn. Het is niet bekend hoeveel van haar 9 levens Wasabi bij de val verloren is.

Hoe overleven katten zo'n val?

Wasabi is niet de eerste kat die een val van dergelijke hoogte overleeft. Een bekend recent geval is een kat uit Boston (VS) die een val van 19 verdiepingen overleefde en er enkel een gebroken borst aan overhield. Hoe komt het toch dat katten zo goed zijn in het overleven van erg hoge vallen?

Katten zijn oorspronkelijk geen huisdieren, maar roofdieren die in bomen leefden. Vroeg of laat vallen dieren die in bomen leven uit die bomen, daarom zijn ze evolutionair goed voorzien om vallen van relatief grote hoogte te overleven.

Katten hebben een relatief grote oppervlakte in proportie tot hun gewicht, waardoor de schok over een relatief grote oppervlakte gespreid wordt als ze de grond raken. Daarnaast bereiken katten hun eindsnelheid veel trager dan andere dieren, waardoor ze trager vallen dan pakweg een mens.

Het grote geheim van de kat zit hem echter in het instinctieve draaien tijdens de val. Als katten van hoog genoeg vallen, dan kunnen ze in de lucht hun lichamen buigen zoals een gymnast om zo altijd op hun pootjes terecht te komen. Die pootjes breken niet (nvdr. afhankelijk van de hoogte uiteraard) bij de landing, doordat die lang en gespierd zijn en die spieren worden gebruikt om de schok van de val op te vangen.

Meest gelezen