Wie biedt 100.000 dollar voor een Pokémonkaart?

Op de veilingsite eBay staat een uiterst zeldzame Pokémonkaart te koop. De "koop nu"-prijs bedraagt 100.000 dollar, een recordprijs voor zo'n kaart. De Japanse monstertjes zijn al een tijdje over hun hoogtepunt heen, maar dat weerhoudt echte fans blijkbaar niet om veel geld neer te tellen voor een uiterst zeldzame kaart.

Het is intussen alweer 15 jaar geleden dat Pokémon razend populair werd bij de schoolgaande jeugd. In de Pokémonwereld is het de bedoeling om zo veel mogelijk "monsters" - Pokémon - te vangen, deze te trainen, te ruilen en er gevechten mee aan te gaan om zo Pokémonmeester te worden. In het kaartspel en de videospelen is de speler zelf de trainer, in de tv-serie staan de trainer Ash en zijn vrienden Misty en Brock centraal.

De televisieserie werd eind jaren 90, begin 2000 goed bekeken, de videospelletjes verkochten als zoete broodjes en op de speelplaats werden kaarten van de Japanse monsters geruild dat het een lieve lust was. Er kwam een hele merchandisingmachine met T-shirts, knuffels en snoepgoed op gang en al gauw kwamen er enkele langspeelfilms. Na enkele jaren bleek er toch sleet te zitten op de formule. Al bleven de echte fans wel verknocht aan de monstertjes.

De Pokémonkaart die nu te koop wordt aangeboden op eBay, is een zeldzame afbeelding van Pikachu, wellicht de bekendste van alle Pokémon. Van de kaart in kwestie zijn er maar 6 gemaakt. Het kaartje is zelfs nooit in het Engels vertaald en werd ooit ontworpen als prijs bij een Pokémonwedstrijd.

De Amerikaanse verkoper heeft aan geek.com laten weten dat hij ook biedingen onder de 100.000 dollar aanvaardt en hoopt minstens de helft daarvan voor de kaart te krijgen. Het blijft zeer de vraag of er effectief iemand bereid zal zijn om 50.000 dollar voor de kaart te betalen. Een soortgelijke Pokémonkaart veranderde onlangs voor 20.000 dollar van eigenaar. Wie zelf zijn kans wil wagen, bieden kan nog tot 18 september.

lees ook