Zal Syrië chemische wapens aan internationale gemeenschap overdragen?

Syrië verwelkomt het voorstel van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov om alle chemische wapens in het land onder internationale controle te brengen. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem gezegd. Met het voorstel wil Rusland vermijden dat de VS een militaire interventie in Syrië uitvoert. De Britse premier David Cameron en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon juichen het plan toe.

Op een persconferentie eerder op de dag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry laten verstaan dat al-Assad de huidige crisis over de aanwezigheid en het gebruik van chemische wapens in Syrië eigenhandig kan oplossen door die wapens onder internationale controle te plaatsen.

"We vertrouwen op de wijsheid van Rusland"

Enkele uren later reageerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov met de mededeling dat Rusland er bij Syrië op zou aandringen op het Amerikaanse voorstel in te gaan. Dat deed hij na een onderhoud met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem.

"Als dat de VS ervan kan weerhouden Syrië aan te vallen, dan zullen we er alles aan doen om al-Assad ervan te overtuigen de controle over zijn chemische wapens af te staan."

Concreet riep Lavrov Syrië op alle wapens samen te brengen in gebieden die onder internationaal toezicht staan om ze vervolgens te ontmantelen.

Tegelijk moest de minister toegeven dat hij niet zeker was dat Syrië op zijn voorstel zou ingaan. De reactie van al-Moualem doet echter anders vermoeden.

"Syrië verwelkomt het Russische voorstel aan Damascus om de chemische wapens onder internationale controle te plaatsen", laat hij weten. "Syrië doet dit omdat het Syrische leiderschap bekommerd is om de levens van onze burgers en de veiligheid van ons land. We vertrouwen ook op de wijsheid van Rusland, dat Amerikaanse agressie tegen ons volk probeert te vermijden."

"Afleidingsmanoeuvre"

Het voorstel van Rusland valt ook bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in goede aarde. "Ik overweeg de VN-Veiligheidsraad te vragen om Syrië op te dragen alle chemische wapens onmiddellijk naar veilige plaatsen in Syrië over te brengen waar ze kunnen worden opgeslagen en vernietigd."

Ook de Britse premier David Cameron reageert voorzichtig positief op het voorstel. Hij waarschuwt wel dat het inleveren van chemische wapens niet als "afleidingsmanoeuvre" mag worden gebruikt.