"Afwachten of Syrië écht controle overdraagt"

De Amerikaanse president Barack Obama is voorzichtig positief over het Russische voorstel dat Syrië zijn chemische wapenarsenaal zou onderwerpen aan internationaal toezicht, al is hij bijzonder sceptisch of Syrië dat ook écht zou doen. Hij wil de besprekingen in het Amerikaanse Congres over een militaire interventie daarom niet meteen opschorten, maar geeft toe dat hij lang niet zeker is over de uitkomst van de stemmingen. De stemming in de Senaat is wel al uitgesteld.
AP2013
President Obama tijdens zijn interview aan CBS.

Obama gaf gisteravond een reeks interviews aan zes grote Amerikaanse televisiezenders in een poging de steun voor een aanval op het Syrische regime bij de publieke opinie in zijn voordeel te doen kantelen. Hij reageerde er onder meer op het recente Russische voorstel om de controle over het Syrische wapentuig aan president Assad en zijn regime te ontnemen.

Het plan is volgens Obama "een positieve ontwikkeling". Gevraagd of het de plannen voor een militaire interventie op pauze zou kunnen zetten als Syrië de controle over zijn chemische wapens overdraagt, antwoordde Obama: "Absoluut, als dat ook daadwerkelijk gebeurt." De Amerikaanse president blijft wantrouwig of Syrië ook echt bereid zou zijn om dat te doen. "Dat is geen werkwijze die we de afgelopen jaren in Syrië hebben gezien."

Het lijkt Obama in elk geval onwaarschijnlijk dat de optie om de controle over de chemische wapens over te dragen, door Rusland ter sprake zou zijn gebracht zónder een geloofwaardige militaire dreiging van de internationale gemeenschap. "We gaan dit serieus nemen", aldus Obama. Hij ziet ook dan ook geen reden om de plannen voor een interventie meteen op te bergen.

"Deze nieuwe diplomatieke stap is een reden voor het Congres om de plannen voor een interventie te steunen. Als we niet doorzetten met de besprekingen voor een militaire dreiging, denk ik niet dat we de overeenkomst zullen krijgen die ik zou willen zien."

"Ik zou niet zeggen dat ik er gerust in ben"

Vorige week had de Buitenlandcommissie van de Senaat al het licht op groen gezet voor een beperkte militaire interventie in Syrië. Woensdag zou de voltallige Senaat normaal gezien stemmen, maar die stemming is nu uitgesteld, maakte Harry Reid, de fractieleider van de Democraten in de Senaat, bekend. "Ik denk niet dat het nodig is om snel te stemmen", aldus Reid.

Opvallend: in het interview aan NBC gaf president Obama toe nog lang niet zeker te zijn van de uitkomst van de besprekingen in het Congres over de aanval op Syrië. "Ik zou niet zeggen dat ik er gerust in ben", klonk het. "Ik denk dat het maar eerlijk is om te zeggen dat ik nog niet beslist heb over een volgende stap als het Congres een militaire interventie afwijst."

De steun voor een militaire actie in Syrië bij de leden van het Congres blijft laag, net als bij het merendeel van de Amerikaanse bevolking. President Obama spreekt de leden van het Congres vandaag toe. Er is ook een televisietoespraak tot de bevolking gepland.

Het is nog niet duidelijk wanneer het tot een stemming komt in de Senaat. Ook het Huis van Afgevaardigden moet zich nog uitspreken. Obama zegt dat hij "een opeenvolging van stemmingen deze week of in de onmiddellijke toekomst" niet verwacht.

"Ik denk dat er tijdens de debatten hier in de VS tijd gaat zijn voor de internationale gemeenschap, de Russen en de Syriërs om met ons samen te werken en te zeggen dat er een manier bestaat om dit op te lossen", aldus Obama.