"Dansen tijdens sollicitatie? Meent u dat?"

Vol goede hoop stapte Alan Bacon vorige week af op een sollicitatie voor verkoopsassistent bij een winkel in Cardiff die deel uitmaakt van de Britse electroketen Currys. Helemaal voorbereid ("Veel over het bedrijf op het internet opgezocht") bood hij zich aan, maar de selectieprocedure nam al snel een vreemde wending. Na een korte voorstelling werd hem immers gevraagd om met andere sollicitanten een dansroutine in elkaar te steken. "Plots stond ik robotachtige bewegingen te maken op Daft Punk", aldus Bacon. De keten probeert intussen de plooien glad te strijken.

"Samen met negen andere sollicitanten werd ik naar een vergaderzaal gebracht. Nadat we ons individueel voorgesteld hadden, werd ons gevraagd met elkaar te dansen. Als onderdeel van de sollicitatie. Het werd zelfs visueel voorgesteld op een bord dat daar stond. "Wat denken jullie dat we nu gaan doen?", vroegen ze ons. "Jullie gaan dansen!"", aldus Bacon op BBC.

"Iedereen die daar was zag je denken: "Is dit een grap? Of houden ze ons voor de zot? Ok dan." Maar wat bleek? Ze waren serieus. Omdat er een aantal waren die die job echt wel wilden, ook ik, gingen we ervoor: blijven lachen en doen!"

"Dansen tijdens teambuilding, ja"

"Ik deed alsof ik het leuk vond, maar binnenin voelde ik me ongemakkelijk en vernederd. Ik schaamde me in hun plaats. Eén sollicitant die ouder was en zopas papa was geworden, en die die job nog meer wilde dan ik, die zien dansen op muziek van Daft Punk was gewoonweg triestig."

"Ik danste alsof ik een robot was, alsof ik meedeed aan een scène uit de BBC-serie “The office”, in mijn maatpak met stropdas. Ik was het beter afgestapt, maar ik wil werken. Al vraag ik me af hoe een bedrijf nog iemand serieus kan nemen, als je daar hebt staan dansen." De 21-jarige Bacon studeerde in juli af als documentairemaker aan de University of South Wales. Twee uur na de "danssollicitatie" kreeg Bacon te horen dat "hij niet geschikt was voor het team".

Een woordvoerder van de winkelketen liet intussen weten dat de sollicitanten voor een nieuwe sollicitatie zullen uitgenodigd worden: "Dansactiviteiten zijn wel onderdeel van teambuildingsessies, maar zeker niet van sollicitaties. Daar gaan we enkel voor serieuze gesprekken. We onderzoeken momenteel wat er fout gegaan is in Cardiff, waar onze sollicitatiepolitiek dus niet gevolgd werd."

lees ook