"Lot van het land belangrijker dan mijn lot"

Barones Sybille de Selys Longchamps heeft in het tweede en laatste deel van "Onze dochter heet Delphine" op Vier gezegd dat zij degene is die de scheiding tussen de toenmalige prins Albert en prinses Paola heeft tegengehouden. "Ik wilde niet dat de monarchie zou wankelen door mij."

In het tweede deel van "Onze dochter heet Delphine", heeft Sybille de Selys Longchamps gezegd dat ze de druk van het hof niet langer aankon. "Ik wilde samen met mijn dochter Delphine naar Groot-Brittannië verhuizen. Toen Albert dat hoorde, wilde hij onmiddellijk meekomen en scheiden van Paola."

De barones heeft op dat moment al jaren een affaire met prins Albert en zat er naar eigen zeggen mentaal helemaal door. Een eerdere poging van prins Albert om van Paola te scheiden was afgesprongen. Uiteindelijk lijkt het er toch van te komen en krijgt de barones voor het eerst de voorwaarden van de scheiding onder ogen. "Hij moest afstand doen van de troon, zijn dotatie delen met Paola en nog verschillende andere voorwaarden", zegt ze.

"Een van de voorwaarden was dat ik verboden werd om zijn kinderen te zien. Toen ik dat las, wist ik dat hij voor mij scheidde en dat het nooit zou werken." Dan heeft ze naar eigen zeggen beslist om alleen te verhuizen. "Ik wilde niet de verantwoordelijkheid op mijn schouders dat de monarchie zou wankelen door mij", zegt ze. "Het lot van het land is belangrijker dan mijn lot."

De barones zegt daarnaast dat, ondanks wat vaak beweerd wordt, de toenmalige koning Boudewijn de scheiding van zijn broer niet zou hebben tegengehouden. "Zijn handtekening stond al op de akte", zegt ze daarover, alleen die van haarzelf zou ontbreken. Ze weigert de akte voor de camera te tonen, omdat het een cruciaal document zou zijn in de rechtszaak die momenteel loopt. De ploeg van Vier kreeg het wel te zien.

"Kerk speelde cruciale rol"

De Kerk zou een cruciale rol gespeeld hebben in de hereniging van prins Albert en prinses Paola. "Hij is gemanipuleerd door de Kerk. Hij was heel kwetsbaar en manipuleerbaar", zegt ze. Volgens de barones is het ook door de Kerk dat Albert later is gaan ontkennen dat Delphine zijn dochter was. "Dat vond ze verschrikkelijk. Gelukkig dat ze een vechter is, anders was ze eraan kapotgegaan."

Albert zou haar via de telefoon laten weten hebben dat zijn raadgever, een kardinaal, hem afraadde om Delphine nog langer te zien. "Ik heb toen een afspraak gemaakt met kardinaal Danneels om te zien of hij de kardinaal was. Weken hoorden we niets." Uiteindelijk belde ze hem zelf op en zei hij haar dat hij "niets voor haar kan doen".

Delphine zou volgens haar moeder later ook zijn gaan praten met Danneels. Hij zou haar beloofd hebben om iets van zich te laten horen. "Danneels heeft nooit meer iets van zich laten horen." De barones noemt dat gedrag "pure lafheid". Later blijkt het kardinaal Suenens geweest te zijn die Albert afgeraden had om Delphine nog te zien, maar die weigerde zowel Delphine als Sybille te ontvangen.

BELGA/MAETERLINCK

"Weinig hoop"

De Selys Longchamps had niet verwacht dat Albert zou ontkennen dat Delphine zijn dochter is. "Je denkt dat je iemand kent, maar eigenlijk ken je ze niet", zegt ze. "Ik had nooit gedacht dat hij dit zou doen."

Zelf heeft ze naar eigen zeggen weinig hoop dat Albert zijn buitenechtelijke dochter ooit erkent. "Daar is een mirakel voor nodig. Voor hem bestaat ze niet. Iets wat er niet is, kan niet erkend worden." Haar dochter Delphine hoopt er wel nog steeds op. "Ze denkt dat het nog altijd mogelijk is, ze hoopt op opheldering, want ze lijdt er nog steeds erg onder."

Toch heeft ze geen spijt van haar relatie met Albert. "Mocht ik alles kunnen overdoen, ik zou exact hetzelfde doen, want ik heb altijd mijn hart gevolgd."