"Men wil verantwoordelijkheid blijven ontlopen"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft naar eigen zeggen geen boodschap aan de discussie over Kris Peeters (CD&V) als mogelijke nieuwe federale premier. In "Terzake" zei hij duidelijk dat hij niet wil meespelen in het raadsel "Wie wordt premier?".

"Ik vind het normaal dat men zijn voorkeuren uit, maar wat ik niet normaal vind is dat men het premierschap van dit land rondgooit als een vuile handdoek." Bruno Tobback vindt het vooral merkwaardig dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf niemand van zijn partij naar voor schuift. "De verklaring is heel simpel: men wil gewoon kunnen blijven die verantwoordelijkheid ontlopen. Al wat misloopt naar de ene schuiven en al wat goed loopt voor zichzelf nemen."

Tobback ergert zich aan de "cultuur van het elkaar tegenwerken", zoals zijn partijgenote en minister van Werk Monica De Coninck volgens hem ondervindt als ze met haar Vlaamse N-VA-collega Philippe Muyters moet samenwerken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

De SP.A doet niet mee aan het gespin rond het premierschap. "We willen werken met onze voorstellen en die proberen te realiseren", zegt Tobback.

"Zeggen waar onze partij voor staat en hoe we dat denken te realiseren", dat is volgens Tobback de lijn waarvoor hij en de SP.A staan. "We hebben bewezen dat we veel dingen ten goede kunnen veranderen."