"Syrië aanvaardt toezicht op chemische wapens"

Het Syrische regime aanvaardt het Russische voorstel om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax, dat de Syrische minister van Buitenlandse Zaken aanhaalt. Rusland had eerder laten weten dat het samen met het Syrische regime aan een "concreet plan" inzake de chemische wapens werkt. Frankrijk gaat daarover ook een resolutie indienen bij de Verenigde Naties.
Walid al-Moeallem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken

"We hebben gisteren een vruchtbare ronde van gesprekken gehouden met minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, waarbij hij een initiatief inzake chemische wapens heeft voorgesteld. In de loop van de avond zijn we akkoord gegaan met het Russische voorstel", zo citeert Interfax Walid al-Moeallem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken.

Al-Moeallem zou ook gezegd hebben dat Syrië akkoord gaat met het plan omdat het "de redenen voor een Amerikaanse agressie" zou wegnemen.

De Britse eerste minister David Cameron (kleine foto) vraagt nu van Rusland en Syrië om duidelijk te tonen dat het hen menens is om de chemische wapens onder internationale controle te brengen.

"Het is nu aan de Russische regering en aan het Assad-regime om dit op te volgen op een manier die aantoont dat dit plan een ernstig en oprecht aanbod is", aldus een woordvoerder van Cameron. De Britten waarschuwen dat het mogelijk gaat om een vertragingstactiek van het Syrische regime. Veel vragen blijven nog onbeantwoord, luidt het.

De Europese Unie heeft "met interesse" kennis genomen van het Russische voorstel om het chemisch arsenaal van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen. Maar Europa wil wel zekerheid over de "ernst" van het aanbod. Zo heeft een woordvoerder van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid, gezegd.

Rusland en Syrië werken aan "concreet plan"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (kleine foto) had eerder vandaag op een persconferentie laten weten dat Rusland samen met het Syrische regime werkt aan een "concreet plan" om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te brengen.

"De Russische diensten werken momenteel aan de uitwerking van een uitvoerbaar, precies en concreet plan waarbij we contacten hebben lopen met de Syrische zijde", aldus Lavrov. Meer details gaf de Russische minister niet.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde gisteravond voorzichtig positief op het Russische voorstel om de chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht te brengen, om zo een militaire interventie te vermijden. Obama liet wel meteen uitschijnen dat hij er weinig vertrouwen in heeft dat het regime zo'n plan effectief zou uitvoeren.

The Associated Press2013

Frankrijk heeft nieuwe VN-resolutie klaar

Frankrijk heeft in een reactie op de nieuwe ontwikkelingen aangekondigd dat het een voorstel tot resolutie zal indienen bij de Verenigde Naties. De resolutie roept het Syrische regime op om "volledige klaarheid" te brengen over zijn arsenaal aan chemische wapens. In de resolutie zal ook een vraag zitten om alle Syrische installaties open te stellen voor inspecties.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (kleine foto) zal de tekst "ernstige straffen" vooropstellen als Syrië zich niet aan de afspraken houdt. Ook de Fransen lijken daarmee de optie van een snelle militaire interventie voorlopig te laten varen. In de VS is de stemming over een militaire actie al uitgesteld in de Senaat.

Tot nog toe hebben Rusland en China resoluties over Syrië altijd afgeblokt in de VN-Veiligheidsraad. Het is afwachten wat de Russen in dit geval zullen doen, aangezien ze zelf met het plan over internationaal toezicht zijn gekomen. Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag ook gezegd dat Poetin en Obama het nieuwe plan besproken hebben op de G20-top vorige week.

"Sterke indicaties dat regime achter gifaanval zit"

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft intussen een rapport voorgesteld over de gifgasaanval van vorige maand in Damascus, waarbij honderden doden vielen. Alles wijst erop dat het regime verantwoordelijk is voor de aanval, zo luidt het.

In het 22 pagina's tellende rapport wordt gesteld dat er "sterke indicaties" zijn dat het Syrische regime op 22 augustus raketten met gifgas heeft afgevuurd op buitenwijken van Damascus.

De organisatie komt tot die conclusie op basis van getuigenissen, militaire bronnen en de symptomen van de slachtoffers. Zelf ter plaatse gaan konden de medewerkers van HRW niet. Volgens de organisatie is bij de aanval hoogstwaarschijnlijk het zenuwgas sarin gebruikt. HRW hoopt dat de aanval het internationale debat over het verbod op chemische wapens opnieuw op gang brengt.

Het volledige rapport staat op de website van HRW.

AP2013