"Zoals de havenarbeid nu wordt beschermd, gaat de arbeid kapot"

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) heeft begrip voor de beslissing van de grote baas van Katoen Natie Fernand Huts om ruim 200 miljoen euro investeringen uit de Antwerpse haven te trekken. "Havenarbeid moet worden beschermd, maar de manier waarop het nu gebeurt, werkt arbeidsvernietigend", stelt hij.

Gisteren raakte bekend dat Fernand Huts van Katoen Natie ruim 200 miljoen euro aan investeringen uit de Antwerpse haven bevriest. Hij is kwaad omdat een deel van zijn werknemers voortaan als duurdere havenarbeiders moeten worden behandeld en niet langer als bedienden. Dat moet zo volgens de wet-Major, omdat zijn activiteiten zich in havengebied bevinden.

Hij waarschuwde ook diegenen die beweren dat hij zijn dreiging niet in de praktijk zal omzetten. "Ik zal proberen om die activiteiten naar Gent te verhuizen, want in de haven van Gent is er geen enkel probleem", aldus Huts.

De Antwerpse burgemeester De Wever heeft begrip voor Huts' ongenoegen. "De wet-Major is op zich geen probleem", reageerde hij in "Terzake". "De bescherming van de havenarbeider is heilig voor elke Antwerpenaar. Maar de wet werkt protectionistisch. Dat ziet iedereen. Allochtonen krijgen geen toegang tot de havenarbeid terwijl meneer Huts na de stad Antwerpen de grootste werkgever voor allochtonen is."

"Als je hem dan gaat vertellen dat hij met havenarbeiders moet werken, dan komt dat hard aan. Havenarbeid moet worden beschermd, maar de manier waarop het nu gebeurt, werkt arbeidsvernietigend. Iemand moet het durven zeggen, al is dat in Antwerpen levensgevaarlijk."