Apple komt met een "goedkopere" iPhone

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple gaat dit jaar twee nieuwe iPhone-modellen op de markt brengen. Het ene is de iPhone 5C, het eerste goedkopere toestel dat Apple lanceert. Het andere is dan weer een luxemodel, de iPhone 5S.
AP2013

In het Apple-hoofdkwartier in Cupertino, Californië, stelde Tim Cook, de CEO van het bedrijf, de nieuwe modellen voor. Voor het eerst lanceert Apple een goedkopere iPhone, de iPhone 5C.

Het toestel heeft een omhulsel in plastic in vijf vrolijke kleuren -groen, blauw, geel, roze en en wit. In combinatie met een tweejarig belcontract zal het in de VS te koop zijn vanaf 99 dollar voor een 16 gigabytemodel. Zonder contract zal de iPhone 5C weliswaar nog altijd een pak meer kosten, volgens sommige bronnen nog tussen 500 en 600 dollar. Hoeveel de nieuwe iPhone 5C in Europa zal kosten, is nog niet bekend.

Tot nu toe verlaagde Apple de prijzen van zijn oudere toestellen als er een nieuwe versie op de markt kwam. Maar nu gaat het om een prijsrevolutie, om het hoofd te bieden aan de scherpe concurrentie van o.a. Samsung en Nokia. Voor veel consumenten biedt een goedkopere smartphone ook voldoende functionaliteiten.

Daarnaast stelde Apple ook een nieuw luxemodel voor, de iPhone 5S, die beschikbaar zal zijn in goud- en zilverkleur en grijs. De luxeversie werkt met een nieuwe chip, de A7, dubbel zo snel als de A6. De 5S heeft een betere camerasensor en herkent de vingerafdrukken van de gebruiker.

Voor Apple is de lancering van een nieuwe smartphone erg belangrijk: de iPhone staat immers in voor zowat de helft van de inkomsten van het bedrijf.

AP2013