Baby vijf maanden opgevoed in ziekenhuis

In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst zorgt het personeel al vijf maanden voor een baby. De ouders lieten het kindje na de bevalling achter op de kraamafdeling. Eind deze week kan het naar een pleeggezin.

Waarom de ouders de baby op de kraamafdeling achterlieten, is niet duidelijk. Het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg noemt de zaak heel delicaat en wil er daarom niet over communiceren. Het enige wat wel bekend is, is dat de baby geboren is in een kwetsbaar gezin.

De ouders zijn niet in staat om voor het kind te zorgen. Daarom werd eerst gezocht naar opvang binnen de familie, maar die werd niet gevonden. Een week geleden is dan contact opgenomen met Pleegzorg Vlaanderen. Er is een geschikt pleeggezin gevonden waar de baby eind deze week naartoe kan gaan.

Het gebeurt wel vaker dat een baby op de kraamafdeling achterblijft, maar niet dat hij of zij er zo lang moet blijven. "Door de zeer specifieke omstandigheden van deze zaak en de achtergrond van het kind was het heel moeilijk om op een heel snelle manier richting pleegzorg te gaan. We proberen dat zoveel mogelijk te vermijden", zegt woordvoerder Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen.

"Niemand is nalatig geweest, alle stappen die gevolgd moesten worden, zijn gevolgd. Iedereen heeft zijn werk op een zeer adequate manier gedaan. We zijn het verplegend personeel zeer erkentelijk voor de manier waarop ze met deze situatie omgegaan zijn en hoe ze dit kind onder hun hoede genomen hebben", zegt Heselmans.