Basejump van Antwerpse kathedraal krijgt mogelijk een staartje

De man die vorige maand een basejump vanop de toren van de kathedraal van Antwerpen waagde, wordt mogelijk vervolgd. De sprong zelf is niet strafbaar, het feit dat hij de toren beklom mogelijk wel. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld.

Gisteren dook op internet een filmpje op waarin te zien is hoe een man een basejump uitvoert vanop de toren van de kathedraal van Antwerpen.

Johan Vervoort heet hij en hij was lang niet aan zijn proefstuk toe. "Sinds mijn 15e wil ik van de kathedraaltoren springen", vertelt hij op de website van Gazet van Antwerpen. De ochtend na de Gay Pride van 11 augustus zag hij zijn kans schoon en klom hij via een werklift de toren op. 

Hij waagde de sprong en landde op het pleintje voor de kathedraal. Vrienden filmden alles en plaatsten het resultaat op YouTube. Ook politie en gerecht kregen het filmpje te zien en dat heeft mogelijk gevolgen voor Vervoort.

De sprong zelf is dan wel niet verboden, maar zomaar de kathedraal opklimmen mag niet. "Het bisdom en de stad zouden nooit de toestemming geven om van het gebouw te springen", zegt Veerle De Vries van de politie.

"Daarom heeft het parket ons de opdracht gegeven een proces-verbaal op te stellen. We gaan bekijken in hoeverre we sporen van inbraak kunnen vinden om te bepalen hoe de man zich toegang tot de kathedraal heeft verschaft."

Het bewuste filmpje kunt u hieronder bekijken.