Bedenkingen bij de overname van "L'Avenir" - Philippe Leruth

Sinds vorige week vrijdag heeft men veel commentaar gehoord of gelezen in verband met de overname van de persgroep “L'Avenir” door de Waalse intercommunale Tecteo en dat is geen verrassing: in de economische wereld is zo’n overname al een belangrijke gebeurtenis, en als het om een krant gaat, wordt het nog veel spannender.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Dat “L'Avenir” door de persgroep “Corelio” werd verkocht, was op zich geen verrassing. Toen “Corelio” in juli samen met de RUG het “Mediahuis” oprichtte, lagen de prioriteiten van “Corelio”, dat ook te kampen heeft met problemen met zijn investeringen in de audiovisuele sector, duidelijk niet meer bij “L'Avenir”. En er deden al weken geruchten de ronde over een mogelijke verkoop door “Corelio” van zijn Franstalige onderdeel.

Toekomst van de pers

Mocht Tecteo geen publieke instelling zijn, zou deze overname waarschijnlijk als zinvol worden geëvalueerd: zoals vele kranten wil “L'Avenir” in alternatieve informatieprojecten investeren, want de toekomst van de geschreven pers ligt waarschijnlijk in betalende applicaties.

Al in juli werd duidelijk dat “Corelio” geen middelen meer had om in deze projecten te investeren. Tecteo heeft al lang werk gemaakt van deze nieuwe elektronische ontwikkelingen en was (en blijft) op zoek naar “content”, de inhoudelijke bijdrage van een webpagina. Naar verluidt was de regionale “content” van “L'Avenir” interessant voor de intercommunale. Met “L'Avenir” kocht Tecteo ook een uitgeverij die al een paar jaren winst boekt.

Première in Europa

Maar het blijft eigenaardig dat een publieke instelling een persgroep koopt. En hiermee is het nog niet gedaan: dezelfde dag heeft Tecteo aangekondigd dat zij verder met de IPM-groep onderhandelt, die “La Libre” en “La Dernière Heure” uitgeeft. In België en in Europa is dit duidelijk een “première”.

Bij deze overname heeft Tecteo verzekerd dat de intercommunale zowel de lijn van “L'Avenir” als de overeenkomsten in verband met de journalistieke zelfstandigheid van de redactie zou respecteren. En aangezien er momenteel niet aan de publicaties en aan het personeel van “L'Avenir” geraakt wordt, heeft het personeel het nieuws van de overname redelijk positief opgenomen.

De alternatieven waren inderdaad een soort “stilstaan” bij “Corelio”, of een overname door de persgroep “Rossel”, die “Le Soir” en de verschillende kranten van de persgroep “Sud Presse” in Franstalig België uitgeeft. De bedoeling was dan “Sud Presse” en “L'Avenir” te fusioneren en dat zou tot een “sociaal bloedbad” hebben geleid...

Nog maar twee concurrerende persgroepen

De redactie van “L'Avenir” blijft nochtans attent. Ze weet dat er gevochten moet worden om haar journalistieke autonomie te verdedigen. Zij deed het trouwens ook al in de tijd toen de krant van het bisdom Namen afhing en Mgr Léonard tot bisschop te Namen werd benoemd.

Sindsdien werd een overeenkomst daaromtrent ondertekend, en Tecteo heeft deze overeenkomst aanvaard. Maar daarmee is niet alles gezegd. Omdat Tecteo verder met IPM onderhandelt en omdat de Franstalige pers zoals de Vlaamse pers waarschijnlijk geherstructureerd wordt, zullen er voortaan in Franstalig België maar twee concurrerende persgroepen overblijven. En ook omdat Tecteo aan de regionale Waalse controle ontsnapt sinds het bi-regionaal werd toen Voeren bij Tecteo aansloot, en zelf tri-regionaal sinds Brutélé er lid van werd. En ten slotte omdat de CEO van Tecteo controversieel is: vorig jaar heeft Stéphane Moreau een naamloze vennootschap gecreëerd om aan de wettelijke incompatibiliteit te ontsnappen die hem als baas van een intercommunale belette burgemeester te worden in Ans, waar hij wijlen Michel Daerden heeft opgevolgd.

De concentratie binnen de Franstalige dagbladensector is waarschijnlijk nog niet ten einde. Maar de boodschap van de journalisten blijft hetzelfde: het kan maar lukken als er genoeg journalisten aan de slag zijn, en als zij volledig autonoom kunnen werken.

(De auteur is journalist bij de krant “L'Avenir”, ex-voorzitter van de beroepsvereniging van de Belgische Beroepsjournalisten AVBB en ex-ondervoorzitter van de European Federation of Journalists (EFJ))

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.