Binnenkort sporen van Antwerpen naar China?

Rijden er binnenkort dagelijks goederentreinen tussen Antwerpen en China? De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM) denkt alvast van wel en zet alles op alles om zo’n regelmatige spoorverbinding uit te bouwen met Chongqing, een van ’s werelds grootste stadsagglomeraties.
Wang wei bj - ImaginechinaAssociated Press / Source : Imaginechina

Technisch is de spoorverbinding perfect mogelijk. Meer zelfs in 2011 reden er al testtreinen vanuit Chongqing in het westen van China, via Kazachstan naar Rusland en zo Europa binnen naar Antwerpen. Het grote voordeel van de spoorverbinding zou de tijdswinst zijn. "Het traject kan per spoor in 14 dagen afgelegd worden", zegt Luc Broos van de POM. "Om van Chongqing naar Antwerpen te varen zijn 40 dagen nodig."

Op die manier zou de sinjorenstad volgens Broos kunnen uitgroeien tot een groot Europees verdeelcentrum van laptops voor de Verenigde Staten of Afrika. Nergens ter wereld worden er meer laptops vervaardigd dan in Chongqing. Vanuit Chongqing is er alvast interesse. De Chinese partners willen graag dagelijks een goederentrein laten rijden.

Toch zijn er nog een aantal serieuze obstakels die het project in de weg staan. Door verschillende spoorbreedtes bijvoorbeeld moeten de goederen nog overgeladen worden van de ene trein op de andere. De trein die dus in Chongqing vertrekt, is niet dezelfde trein als degene die in Antwerpen aankomt.

Daarnaast kan de temperatuur tijdens de rit tot zo’n 60 graden onder nul zakken. Niet alle goederen zijn bestand tegen dergelijke temperatuurwisselingen, dus daar moet nog iets op bedacht worden. "We zijn voorlopig bezig die obstakels uit de weg te ruimen", gaat Broos verder.

Ook economisch is het project nog niet interessant, want door de economische crisis zijn de prijzen voor containervervoer per schip gevoelig gedaald, waardoor de scheepvaart voorlopig goedkoper is dan het transport per trein. Als de economie opnieuw aantrekt, zal dat verschil wellicht kleiner worden, maar "dat de verbinding er komt, is zeker", benadrukt Broos overtuigd.