Dow Jones krijgt grondige herschikking

De Dow Jones, de hoofdgraadmeter van de effectenbeurs in New York, krijgt de grootste herschikking sinds 2004. Nike, Goldman Sachs en Visa zijn de nieuwkomers ten koste van Alcoa, Bank of America en Hewlett-Packard.
A2006

De Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike neemt vanaf 23 september na de herschikking de plaats in van aluminiumproducent Alcoa, de zakenbank Goldman Sachs vervangt sectorgenoot Bank of America en kredietkaartuitgever Visa komt in de plaats van computergigant HP. Het gaat het trio dat de Dow verlaat voorlopig economisch niet voor de wind, terwijl de economische en financiële toestand van de drie nieuwkomers opperbest is.

Het is voor het eerst sinds april 2004 dat in een keer drie aandelen worden vervangen op de Dow Jones. Het besluit om Alcoa, Bank of America en HP uit de Dow te halen is ingegeven door de te lage koersen en de wens om meer variatie te brengen aan de hoofdindex.

De wijzigingen zouden geen gevolgen hebben voor de stand van de Dow Jones-index. Voor de aanvang van de handel op 23 september vindt er immers een herweging plaats van de 30 fondsen die deel uitmaken van de graadmeter, zodat de Dow een getrouw beeld blijft geven van de aandelenhandel in New York.