Kan vingerafdruk als registratie op school?

In heel wat scholen in ons land moeten leerlingen hun aanwezigheid registreren via een vingerafdruk. Zowel technisch als ethisch zijn er echter bezwaren, schrijft de krant De Morgen. De Privacycommissie zegt dat dat systeem enkel proportioneel is als een controle van de leerlingen op hoog niveau gerechtvaardigd zou zijn.

"We hebben biometrische systemen geleverd aan 30 à 40 scholen", zegt Pol Valck van iSchool & iScan in De Morgen. "Meestal gaat het dan om het registreren van kinderen die in de voor- en naschoolse opvang zitten om op die manier de facturatie vlotter te doen verlopen." Hij geeft toe dat het systeem soms ophef veroorzaakt. "Een paar maanden geleden waren er ouders die scannen traumatisch vonden voor hun kinderen. Geitenwollensokkengedoe noem ik dat."

De Privacycommissie heeft vragen bij de registratie van vingerafdrukken op school, zegt De Morgen. In een advies wordt de noodzaak van een algemeen gebruik van biometrische systemen op school in twijfel getrokken. "Enkel wanneer de bijzondere situatie van de instelling een controle op hoog niveau zou rechtvaardigen, zou dat de maatregel als proportioneel kunnen worden beschouwd."

Een Gents proefproject werd uit privacy-overwegingen stopgezet. "Vingerafdrukken in een kerncentrale, tot daaraan toe. Maar toch niet in een school", zegt Onderwijsschepen Elke Decruyenaere (Groen) in De Morgen. "Voor mij gaat het om de vraag in welk soort omgeving je kinderen wilt laten opgroeien. Een sfeer van wantrouwen en controle, of van vertrouwen en betrokkenheid?"

Het gemeenschapsonderwijs GO! is geen voorstander van biometrische toestellen op school, "maar snapt dat ze praktisch kunnen zijn". Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijsnet, zegt dat het om een beslissing van de scholen gaat. "Maar als de Privacycommissie een principieel bezwaar heeft, dan zullen we onze scholen informeren."

Ook technisch blijkt het systeem volgens De Morgen niet waterdicht te zijn. Dertig Leuvense scholen moesten de scantoestellen weer laten verwijderen nadat was gebleken dat er mankementen waren.