KU Leuven enige Belgische universiteit in 's werelds top 100

In de nieuwe jaarlijkse ranglijst van het Britse Quacquarelli Symonds (QS) met de beste universiteiten van de wereld staat de KU Leuven op de 77e plaats. Daarmee is de universiteit de enige Belgische onderwijsinstelling binnen de top 100. De Universiteit Gent volgt op de 122e plaats. De UCL eindigt 138e.

Jaarlijks vergelijkt QS zo'n 800 onderwijsinstellingen wereldwijd op basis van onder meer het uitgevoerde onderzoek, werkgelegenheid, onderwijs en internationale uitstraling.

Ongeveer alle Belgische universiteiten zijn dit jaar gestegen op de ranglijst. De KU Leuven scoort het best en eindigt op de 77e plaats. Daarmee is de universiteit de enige Belgische onderwijsinstelling binnen de top 100. Vorig jaar eindigde de KU Leuven nog 5 plaatsen lager.

Ook de Universiteit Gent gaat erop vooruit, van plaats 148 naar 122. Daarmee is de universiteit de grootste Belgische klimmer. De UCL daalt dan weer van plaats 127 naar 138. De ULB gaat er licht op vooruit van plaats 172 naar 168. Ook de VUB boekt winst en schuift door van plaats 189 naar 172. De Universiteit Antwerpen ten slotte, gaat van plaats 196 naar 185 en eindigt daarmee eveneens ruim binnen de top 200.

"Dat België 6 onderwijsinstellingen binnen de top 200 heeft, is een buitengewone prestatie gezien de grootte van het land", zegt Ben Sowter van QS. "Belgische universiteiten hebben een uitstekende reputatie in het buitenland, zowel bij academici als werkgevers." Ter vergelijking: Frankrijk heeft slechts 5 onderwijsinstellingen in de top 200.

Ook dit jaar staat het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS op nummer 1 in de ranglijst. De Amerikaanse Harvard University staat op de 2e plaats. Cambridge University in het Verenigd Koninkrijk vervolledigt de top 3.