Nederland beslist volgende week over opvolger F-16

Nederland beslist volgende week over de opvolger van de F-16's. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS zou de Nederlandse regering kiezen voor 35 JSF's (foto). De beslissing kan gevolgen hebben voor de opvolger van de Belgische straaljagers.
AP2000

De regering-Rutte maakt volgende week bekend welk type straaljager de F-16 moet vervangen. De beslissing is lang uitgesteld, maar volgende week - uitgerekend op Prinsjesdag - zou de knoop worden doorgehakt. Volgens bronnen die de Nederlandse omroep NOS aanhaalt zou Nederland kiezen voor de Joint Strike Fighter (JSF) van Lockheed Martin.

Het Nederlandse besluit kan belangrijk zijn voor de opvolger van de Belgische straaljagers. De regering-Di Rupo heeft die beslissing voorlopig voor zich uit geschoven. Naar verluidt wil de Belgische regering graag met Nederland samenwerken voor de aankoop en eventuele uitbating van nieuwe straaljagers. Als dat effectief zo is, dan kunnen de prijzige JSF's zwaar doorwegen op de begroting van de komende jaren.