Ontvoerde journalist: "Behandeld als beesten"

Domenico Quirico, de Italiaanse journalist van de krant La Stampa die 152 dagen vastgezeten heeft in Syrië, zegt dat hij en de Belg Pierre Piccinin behandeld zijn "als beesten" door hun ontvoerders.
Domenico Quirico bij zijn aankomst in Italië.

Quirico (62) is opnieuw aangekomen in Italië in de nacht van zondag op maandag. In La Stampa is vandaag zijn relaas verschenen over zijn gevangenschap in Syrië. De journalist was binnengekomen in Syrië op 6 april, met het akkoord van het Vrije Syrische Leger. Niet veel later werd hij samen met de Belgische leraar Pierre Piccinin ontvoerd nabij de stad Qusayr.

Naar alle waarschijnlijkheid werden ze verraden door hun twee begeleiders. Hun ontvoerders sloegen en mishandelden hen. Het ging om een rebellengroepering, geleid door een zekere Abou Amar, aangesloten bij de Al Farouq-factie. Een groep die volgens Quirico profiteert van de revolutionaire situatie om "delen van het grondgebied in te nemen, de bevolking te terroriseren, mensen te ontvoeren en hun zakken te vullen".

Hij en Piccinin werden volgens Quirico "behandeld als beesten, opgesloten in kleine kamertjes met gesloten ramen, ondanks de grote hitte. We werden gegooid op dunne matrassen van stro en moesten ons in leven houden met restjes. In heel mijn leven heb ik me nog nooit zo vernederd gevoeld." Twee keer dacht hij dat de ontvoerders hem gingen executeren.