Parallelle herdenkingen van coup door Pinochet

In het Zuid-Amerikaanse land Chili hebben de regering en de linkse oppositie elk afzonderlijk de militaire staatsgreep van generaal Augusto Pinochet herdacht. Morgen is het 40 jaar geleden dat de Chileense militairen met steun van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de macht grepen. In de nasleep van die coup zijn naar schatting 3.000 mensen om het leven gebracht.
Pinochet (links) was aanvankelijk stafchef onder Allende (rechts).

In het presidentieel paleis in de hoofdstad Santiago is een herdenkingsplechtigheid gehouden in aanwezigheid van president Sebastian Piñera. "Deze pijnlijke breuk in onze democratie is er niet zomaar gekomen", zei Piñera. "Het was een te voorziene uitkomst, niet noodzakelijk onvermijdelijk, na een lange en pijnlijke lijdensweg van de republikeinse waarden."

De president had ook kritiek op de staatsgreep van 11 september 1973, "het begin van 17 jaar militair bestuur".

Piñera had het over de overtredingen van de rechtsgang onder de linkse president Salvador Allende, maar ook over het gebrek aan respect voor de mensenrechten onder Pinochet. Rechts in Chili is duidelijk nog niet helemaal in het reine met de politieke erfenis van de militaire dictatuur.

De linkse oppositie hield zijn eigen herdenking bij het Museum voor de Mensenrechten in Santiago. Oppositieleidster Michelle Bachelet veroordeelde de mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur van Pinochet.

"Het is niet correct om over de coup te spreken als onvermijdelijk", zei Bachelet. "De verantwoordelijkheid voor de dictatuur, de misdaden door agenten van de staat en de mensenrechtenschendingen zijn niet te rechtvaardigen."

40 jaar na de militaire coup blijft Chili verdeeld over Pinochet.

De Chileense 11 september

Na een periode van economische crisis en politieke instabiliteit onder de linkse president Salvador Allende greep het Chileense leger de macht op 11 september 1973. Dat gebeurde met de steun van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Washington beschouwde in die tijd heel het Amerikaanse continent als zijn eigen achtertuin en moest niets weten van een linkse president in Chili.

De nieuwe sterke man heette Augusto Pinochet. Die had Allende eerder nog zelf benoemd tot stafchef van de strijdkrachten. Tijdens de militaire dictatuur en de repressie van elke politieke oppositie zijn naar schatting 3.000 Chilenen vermoord of verdwenen.