Peeters wil uitleg van Di Rupo over panda's

Er is een discussie losgebarsten over het lot van twee Chinese reuzenpanda's. Premier Elio Di Rupo (PS) zal morgen in China een overeenkomst sluiten waardoor de dieren de komende tien jaar in ons land mogen verblijven. In het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette, bij Ath, en niet in de Antwerpse Zoo. Nochtans is die naar eigen zeggen het best uitgerust om de dieren op te vangen. De woordvoerder van Di Rupo sust en zegt dat er nog niets beslist is. De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) en de N-VA gaan uitleg vragen aan de premier.
In welk dierenpark kunnen we binnenkort reuzenpanda's bewonderen?

Premier Elio Di Rupo (PS) en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn op dit moment allebei in China. Di Rupo is van 10 tot en met 12 september in Dalian, waar hij onder meer een vergadering georganiseerd door het Wereld Economisch Forum bijwoont. Kris Peeters is al sinds 6 september op handelsmissie in China en bezoekt onder meer Peking, Chongqing en Chengdu.

Het lot van twee Chinese reuzenpanda's lijkt nu een politieke discussie te veroorzaken. De dieren zijn eigendom van de Chinese overheid en worden telkens voor tien jaar uitgeleend. Di Rupo zou volgens Gazet van Antwerpen een overeenkomst sluiten waardoor de dieren de komende tien jaar in ons land zouden mogen verblijven, in Pairi Daiza in Brugelette, en niet in de Antwerpse Zoo, die naar eigen zeggen het best uitgerust is om de dieren op te vangen.

Bij Pairi Daiza wijst men erop men dat het park al in 2012 een aanvraag heeft ingediend om de panda's te ontvangen. "Dit dossier is ingediend volgens de officiële weg in China, in overeenstemming met de enige nauwgezette procedure. Dit is, voor zover wij weten, het enige dossier ingediend door een Belgisch dierenpark", staat in een persmededeling.

"Keuze moet nog gemaakt worden"

Premier Di Rupo ontkent dat hij heeft beslist om de twee Chinese reuzenpanda's in Pairi Daiza te laten herbergen en niet in de Antwerpse Zoo. Het kabinet van de premier zegt dat het de Chinese overheid is die de keuze maakt. Een keuze die nog moet gemaakt worden. Premier Di Rupo steunt de aanvraag van Pairi Daiza, "net zoals elke vraag voor steun van Vlaamse, Waalse of Brusselse bedrijven of instellingen", luidt het op het kabinet.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters heeft al gereageerd op het relletje. "Ik ga er van uit dat de premier tekst en uitleg zal geven", zegt hij vanuit China. De N-VA had eerder al laten weten dat het de premier wil interpelleren over de zaak.

Zoo is "teleurgesteld en verontwaardigd"

De Zoo van Antwerpen reageerde "teleurgesteld en verontwaardigd" in de krant. Men had er op de komst van de panda’s gehoopt en meent over betere papieren dan Pairi Daiza te beschikken. De Zoo heeft ervaring met panda's: eind jaren 80 woonde er al eens een koppel reuzenpanda's. Tien jaar geleden greep Antwerpen al eens nipt naast de komst van enkele panda's.

"Als er dan nu opnieuw verregaande diplomatieke contacten zijn om panda's naar ons land te halen, hadden we minstens op de steun van de premier gerekend", zegt woordvoerster Ilse Segers in Gazet Van Antwerpen. Di Rupo en de directie van het Waalse dierenpark worden uitgenodigd "om te bekijken hoe de dieren het best in België kunnen worden ontvangen".

"Ik vraag me af of de keuze voor Pairi Daiza is gemaakt op basis van objectieve criteria. Ik durf het eerlijk gezegd sterk te betwijfelen en vermoed dat Di Rupo diplomatieke wegen heeft bewandeld om de panda’s naar het park bij zijn thuisstad Bergen te halen", zegt het Antwerpse Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) in de krant. Demir zal de premier begin oktober interpelleren over de overeenkomst.

Panda's zijn bedreigde dieren, er zouden er nog minder dan 2.000 in het wild leven, vooral in China. Buiten China zijn er maar zestien dierentuinen met reuzenpanda's.