Recordmaand augustus voor Brussels Airport

Brussels Airport kende in een record-augustusmaand. De voorbije vakantiemaand reisden 1.961.000 mensen via de nationale luchthaven van Zaventem, het hoogste cijfer in de jongste dertien jaar. Ook op het vlak van bezettingsgraad -gemiddeld 117 passagiers per vlucht- was augustus een recordmaand.

Voor passagiersverkeer lijkt de crisis hiermee achter de rug. Het aantal passagiers in augustus lag 1,6 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Alle segmenten vertoonden ook een groei, waarbij de toename in het lagekostensegment iets hoger lag dan bij de vakantievluchten en reguliere lijnvluchten. Op de lange afstand werd het verlies van een aantal buitenlandse maatschappijen in Brussel gecompenseerd door Brussels Airlines.

De vluchten op Brussels Airport zitten ook voller dan vroeger. Het aantal vliegbewegingen daalde de voorbije maand met 1,5 procent, maar het aantal passagiers per vlucht bedroeg gemiddeld 117, tegen 112 vorig jaar.

Inzake vrachtvervoer is de crisis nog niet voorbij. Het langzame herstel van de voorbije maanden zet zich door, maar de totale cargo ligt met 34.137 ton nog steeds 6,4 procent onder het niveau van vorig jaar. "Vooral het volvrachtverkeer lijdt onder de crisis. Het uitblijven van een nieuw luchtvaartakkoord tussen België en Taiwan resulteerde in het stopzetten van de cargovluchten op Brussel door Eva Air. Enkele jaren geleden vloog deze maatschappij nog zes keer per week op Brussel", meent Brussels Airport.

Over de eerste acht maanden reisden 0,3 procent meer mensen via de luchthaven van Zaventem dan vorig jaar, terwijl de vervoerde vrachtvolumes 11,3 procent lager lagen dan vorig jaar.