Shortlist Booker Prize oogt opvallend divers

De genomineerden voor de Man Booker Prize zijn bekend. Opvallend is dat de zes schrijvers op de shortlist uit evenveel verschillende landen komen. "Dit bewijst dat de Engelstalige roman een vorm van wereldliteratuur is", zegt juryvoorzitter Robert Mcfarlane.

De Man Booker Prize bekroont elk jaar een boek geschreven door een inwoner van het vroegere Brits Gemenebest en Ierland. Dit jaar is de shortlist opmerkelijk gevarieerd, met auteurs van 28 tot 67 jaar, uit zes verschillende landen.

"Deze shortlist doorkruist continenten, brengt landen samen en overspant eeuwen", vat juryvoorzitter Mcfarlane de selectie samen. "Deze romans gaan over de vreemde wegen waarlangs mensen samenkomen en de pijnlijke manieren waarop ze uit elkaar worden gehouden."

Dit zijn de zes genomineerden:

  • "We need new names" van NoViolet Bulawayo uit Zimbabwe: coming of age roman over een meisje uit Zimbabwe dat opgroeit in New York
  • "The luminaries" van Eleanor Catton uit Nieuw-Zeeland: meer dan 800 bladzijden tellende roman die zich afspeelt in Nieuw-Zeeland tijdens de Victorian Age; de schrijfster (28) kan de jongste Booker-winnares ooit worden
  • "Harvest" van Jim Crace uit Engeland: allegorisch verhaal over isolement op het platteland; Crace stond in 1997 al op de Booker-shortlist
  • "A tale for the time being" van Ruth Ozeki uit Canada: verhaal over een dagboek dat aanspoelt op het strand en het leven van de vindster grondig beïnvloedt
  • "The lowland" van Jhumpa Lahiri uit India: verhaal van twee broers die opgroeien in het Calcutta van de jaren 60
  • "The testament of Mary" van Colm Toibin uit Ierland: bittere bespiegelingen van Maria na de dood van haar zoon; de novelle kan het kortste boek worden dat ooit de Booker Prize won