Stof ontdekt die mens "onzichtbaar" maakt voor muggen

Amerikaanse wetenschappers hebben stoffen ontdekt die ons "onzichtbaar" kunnen maken voor muggen. De stoffen, die van nature voorkomen op de menselijke huid, blokkeren in verhoogde concentraties het reukvermogen van de insecten, waardoor ze mensen niet opmerken.

Het populairste en meest effectieve middel om muggen weg te houden is nu Deet. Maar veel mensen vinden de geur van dat middel onaangenaam. Bovendien zouden de diertjes er intussen een grotere weerstand tegen opgebouwd hebben. Wetenschappers blijven dus op zoek naar andere methodes om muggen weg te houden.

Enkele Amerikaanse wetenschappers menen dat ze op de goede weg zijn om een nieuw middel te ontwikkelen. Ze hebben een cocktail van chemische stoffen samengesteld die het reukvermogen van de muggen blokkeren. Het gaat om stoffen die op natuurlijke wijze afgescheiden worden door de menselijke huid.

De menselijke geur -die de muggen lokt- wordt namelijk bepaald door honderden verschillende chemische verbindingen op de huid. Dat verklaart waarom sommige mensen muggen aantrekken, terwijl anderen nauwelijks last hebben van de vervelende beestjes. Wat de onderzoekers hebben gedaan, is stof per stof nagaan wat hun effect was op de muggen. Zo hebben ze een samenstelling van stoffen kunnen maken die de insecten weghoudt.

"Als je je hand stopt in een kooi met muggen, waarin we een aantal van deze stoffen verspreid hebben, blijven ze bijna allemaal zitten. Ze merken niet eens dat de hand daar is. We noemen dat anosmie, de afwezigheid van de mogelijkheid om te kunnen ruiken", legt onderzoeker Ulrich Bernier uit. Hij stelde de resultaten voor op een bijeenkomst van de American Chemical Society.

"Als een nieuw middel kan ontwikkeld worden dat effectiever, langduriger en goedkoper is, zou dat een groot voordeel zijn voor reizigers en mensen die in landen leven waar tropische ziektes voorkomen", luidt het. In 2010 overleden ongeveer 660.000 mensen aan malaria, een van de ziektes die door muggen wordt overgedragen. Vooraleer de stof echt op de markt kan komen, zullen er nog verdere tests nodig zijn.