Topman Wanda Group stoot baas Wahaha van de troon

Wang Jianlin, de topman van het conglomeraat Wanda Group, is de nieuwe rijkste man van China. Zijn vermogen wordt door het Amerikaanse magazine Forbes geschat op 14 miljard dollar (10,6 miljard euro).

Wanda Group is vooral een vastgoedgroep (met 72 shoppingcentra en 40 vijfsterrenhotels in China), maar het conglomeraat herbergt onder andere ook detailhandelactiviteiten. De groep is ook internationaal actief, ze kocht bijvoorbeeld de Amerikaanse bioscoopketen AMC en een Britse producent van jachten.

Dankzij de heropleving van de Chinese vastgoedmarkt is het vermogen van Wang Jianlin fors gestegen tegenover het klassement van vorig jaar. Wang stond toen op de derde plaats met een fortuin van "amper" 8 miljard dollar, maar heeft nu Zong Qinghou, baas van de drankengroep Wahaha, van de troon gestoten. Het vermogen van Zong wordt geschat op 11 miljard dollar.

De rijkste man van China heeft nog een lange weg af te leggen om 's werelds nummer 1 te worden. Op de Forbes-miljardairslijst 2013 was dat de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim, met een vermogen van 73 miljard dollar.

In augustus was Wang Jianlin ook al op de Bloomberg Billionaires Index naar de hoogste trede opgeschoven, voor Zong Qinghou.