Vertrouwen werkgevers herstelt voor het eerst in 2 jaar

Belgische werkgevers hebben weer wat meer vertrouwen. Dat meldt het bedrijf Manpower, dat elke drie maanden werkgevers ondervraagt. Nog altijd zijn meer ondernemers van plan om mensen te ontslaan dan om aan te werven. Toch ziet het ernaar uit dat onze economie het ergste achter de rug heeft.

Het HR-bedrijf bevroeg voor de Manpower Index 750 Belgische werkgevers. "Volgens de resultaten zou de Belgische arbeidsmarkt zich langzaam herstellen - we wikken de woorden - tijdens de laatste drie maanden van 2013", klinkt het in een persbericht.

Het vertrouwen van de werkgevers zou in het vierde kwartaal licht herstellen na negen opeenvolgende kwartalen verval. Vier procent van de bevraagde werkgevers is van plan om in het komende kwartaal medewerkers aan te werven, terwijl 5 procent eerder denkt aan ontslaan. 86 procent van de werkgevers houdt het op een status quo.

De index van ManpowerGroup herstelt zo na negen verlieskwartalen, maar is nog steeds negatief: de nettotewerkstellingsprognose - dat is het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan - stijgt tegenover het derde kwartaal twee procentpunten tot -1. Maar de score is wel twee punten lager in vergelijking met het slotkwartaal van 2012.

Philippe Lacroix, managing director van het bedrijf in België en Luxemburg, waarschuwt wel dat de economische situatie "uitermate fragiel" blijft. Het is nog afwachten of de hoopvolle signalen ook worden omgezet in een daadwerkelijke heropleving van de arbeidsmarkt, klinkt het.

Voorts toont het onderzoek aan dat de tewerkstellingsvooruitzichten in de drie gewesten verbeteren, in Wallonië wordt de index opnieuw positief (3). In Vlaanderen en Brussel is er een stijging tot -2.