Vicepresident van Kenia verschijnt voor de rechter in Den Haag

Voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is het proces van start gegaan tegen de Keniaanse vicepresident William Ruto. Samen met radiopresentator Joshua Sang staat hij terecht voor het aanzetten tot en het organiseren van geweld na de betwiste Keniaanse verkiezingen van 2007. Beide beklaagden pleiten onschuldig.

Zowel Ruto als Sang staan terecht op beschuldiging van moord, deportatie en vervolging van politieke tegenstanders in Kenia eind 2007 en begin 2008.

De feiten zouden hebben plaatsgevonden in de nasleep van de betwiste verkiezingen van 2007. Daarbij werd Mwai Kibaki herkozen als president. Kibaki behoort tot de bevolkingsgroep Kikuyu. Zijn tegenkandidaat Raila Odinga, een Luo, vond dat met de verkiezingsuitslag was geknoeid.

Bij het geweld dat hierop uitbarstte, koos de bevolkingsgroep Kalenjin, waartoe ook Ruto behoort, de zijde van de Luo. Samen vochten ze een bloederige strijd uit tegen de Kikuyu, waarbij duizenden doden vielen.

Ruto zou het geweld actief hebben aangewakkerd, gesteund door de radioprogramma's van Sang. Hij zou zijn shows met haatdragende boodschappen hebben doorspekt en zelfs gecodeerde boodschappen hebben meegegeven om de positie van slachtoffers aan te duiden.

Beiden ontkennen alle beschuldigingen. "Als de zaak wordt geopend, zal u kunnen vaststellen wat een troep het onderzoek is geweest", zei de advocaat van Ruto vanmorgen op de zitting van het Strafhof.

Generale repetitie

Sinds de verkiezingen van het voorjaar van 2013 is Ruto vicepresident van Kenia. Dat maakt van dit proces voor het ICC het allereerste waarbij een leider die nog in functie is, wordt berecht.

Sowieso wordt het proces gezien als een generale repetitie van het proces dat in november tegen de zittende Keniaanse president Uhuru Kenyatta van start gaat. Hem worden gelijkaardige feiten ten laste gelegd als zijn vicepresident. Opmerkelijk is dat Kenyatta in 2007 zijn stemgenoot Kibaki steunde.

Bij wijze van protest tegen de beide processen, keurde het Keniaanse parlement vorige week nog een motie goed waarbij Kenia het ICC de rug toekeert. De oppositie heeft die stemming geboycot.