VS en Rusland gaan overleggen over Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist deze week naar Zwitserland, waar hij zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov zal ontmoeten. Op de agenda staat een nieuwe VN-resolutie over de chemische wapens van het Syrische regime. Een bijeenkomst van de Veiligheidsraad daarover is op het allerlaatste moment afgelast.
John Kerry pleegt druk overleg over de Syrië-kwestie.

Rusland heeft een verzoek om de raad samen te roepen ingetrokken. Moskou zou problemen hebben met een Franse ontwerpresolutie, waarin niet alleen gepleit wordt voor toezicht op de chemische wapens in Syrië, maar ook voor een ontmanteling van de productiecapaciteit. Rusland vindt dat laatste te ver gaan.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zegt dat hij bereid is de resolutie af te zwakken. 

Kerry en Lavrov zullen in Zwitserland de Russische voorwaarden voor een nieuwe Syrië-resolutie bespreken. 

De Franse president François Hollande roept intussen de Franse defensieraad bijeen. Ook dat heeft te maken met het uitstel van de VN-Veiligheidsraad over Syrië.

Hoewel een interventie in Syrië momenteel niet voor morgen lijkt, is het duidelijk dat de internationale partners alle neuzen moeilijk één kant op krijgen.