"Beide kampen in Syrië schuldig aan oorlogsmisdaden"

Beide kampen in Syrië maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Dat staat in het jongste rapport van onderzoekers van de Verenigde Naties. Het rapport heeft betrekking op de periode tot 15 juli, dus de periode voor de gifgasaanval van 21 augustus.
THE ASSOCIATED PRESS2013

Het afgelopen halfjaar zijn er op zijn minst 8 bloedbaden veroorzaakt door het regime van president Bashar al-Assad en één door de rebellen. Negen andere massale moordpartijen die hebben plaatsgevonden sinds maart worden nog onderzocht. Dat de moorden hebben plaatsgevonden, staat vast. Wie de daders waren, is nog niet duidelijk.

Het Syrische leger heeft burgers afgeslacht, ziekenhuizen gebombardeerd en andere oorlogsmisdaden gepleegd in zijn pogingen om terrein te winnen op de rebellen. Maar ook de rebellen maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Ze voeren executies uit, ontvoeren mensen en schieten op burgers. "Beide kampen trotseren de internationale wetten, ze vrezen niet dat ze zich zullen moeten verantwoorden. Het is noodzakelijk dat ze berecht worden", staat er in het rapport.

De groep onderzoekers vermeldt ook "verklaringen over het gebruik van chemische wapens, voornamelijk door overheidstroepen", maar zegt dat ze die niet kan bevestigen. "Het onderzoek hieromtrent gaat voort."