"De banken moeten vertrouwen van de Belgen heroveren"

Onze banken zijn globaal gezien gezonder dan in 2008. Dat zei Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, op de RTBF. Volgens Coene hebben de banken wel één grote uitdaging: het vertrouwen van de klanten heroveren.

Deze week is het exact vijf jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging. Het faillissement van de Amerikaanse zakenbank versnelde wereldwijd de financiële crisis.

"Wat is er sindsdien veranderd?", vroeg de RTBF vanochtend aan Luc Coene. "Ons land is veel beter gewapend om een nieuwe crisis te voorkomen en vooral om eventuele schokken op te vangen die de crisis kan veroorzaken", zei Coene. "We hebben de voorbije vijf jaren de banken verplicht om hun kapitaal te verdubbelen en liquiditeiten aan te leggen waardoor ze minstens één maand het hoofd kunnen bieden aan de crisis."

In 2008 bezaten de Belgische banken samen 1.600 miljard euro. Vandaag is dat cijfer met 30 procent gedaald, tot 1.050 miljard euro. "De banksector is dus afgeslankt en beperkte zijn speculatieve handelingen tot nul."

Coene erkent wel dat de Belgen hun bank niet meer vertrouwen. Daarin ziet hij de grootste uitdaging. "De banken moeten hun cliënteel er duidelijk van overtuigen dat ze op zoek zijn naar het belang van de klant en niet naar hun eigen belang."

Over Dexia zei Coene dat hij er geen voorstander van is om de bank onmiddellijk te liquideren. De restbank Dexia omvat grotendeels alle risicovolle en toxische financiële producten die overbleven na de ontmanteling van de voormalige Frans-Belgische groep Dexia. "Als we dat zouden doen, verliezen we zeker duizenden miljarden euro's", zei Coene.