"Fietsen door het rood" wordt uitgebreid

Op 75 kruispunten in Brussel mogen fietsers die rechts afslaan voortaan door het rood rijden. Het gaat om kruispunten waar fietsers geen auto's moeten kruisen. Het is een eerste uitbreiding na een proefproject bij 8 kruispunten.

Fietsers die rechts willen afslaan, mogen voortaan op 75 kruispunten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest door het rood rijden. Voor de fietsers blijft het wel uitkijken, want ze hebben er geen voorrang. De desbetreffende kruispunten worden de komende dagen voorzien van de juiste borden. Het gaat om een uitbreiding van een proefproject dat eerder liep bij 8 kruispunten.

De 75 kruispunten zijn allemaal "conflictvrij". Dat wil zeggen dat de fietsers die er rechtsaf willen, telkens op een fietspad of een busstrook terechtkomen. Conflicten met het autoverkeer zijn er in theorie dus niet mogelijk. Op termijn is het de bedoeling dat er in Brussel op een 200-tal plaatsen door het rood kan gefietst worden.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding van het proefproject. Volgens hen leveren de borden geen extra verkeersproblemen op. Meer zelfs, voor de fietsers leveren de borden aanzienlijke tijdswinst op. Het instituut benadrukt wel dat deze maatregel niet zomaar veralgemeend mag worden. Het moet kruispunt per kruispunt bekeken worden.