"Franse ministers mogen geen commerciële smartphones gebruiken"

De ministers van de Franse regering mogen niet langer bellen, sms'en of surfen met een commerciële smartphone. Dat blijkt uit een interne nota van het kabinet van premier Jean-Marc Ayrault die in het weekblad L'Express is verschenen. De toestellen zijn "gevaarlijk" omdat ze kunnen worden afgeluisterd.

Smartphones zijn voortaan taboe voor leden van de Franse regering. Premier Ayrault verbiedt zijn ministers de toestellen te gebruiken omdat ze kunnen worden afgeluisterd. Dat staat te lezen in een nota afkomstig van zijn kabinet die in het weekblad L'Express is verschenen.

"De voorbije maanden is herhaaldelijk geprobeerd in te breken in de informaticasystemen", luidt het. "Dat dwingt ons de elementaire regels in herinnering te brengen."

En die zijn duidelijk: "De veiligheidsvoorschriften zijn sinds lange tijd in voege. Het gebruik van commerciële, niet-geconfigureerde smartphones is niet toegestaan voor het versturen van gevoelige informatie. Alle dergelijke informatie, zelfs als ze niet geheim is, moet via speciaal uitgeruste toestellen worden verzonden."

NSA

De nota komt enkele maanden nadat gevoelige informatie is uitgelekt gebaseerd op documenten verspreid door de voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA én Wikileaks-klokkenluider Edward Snowden.

Die informatie stelde dat landen als Italië en Griekenland, maar ook Frankrijk door de NSA nauwlettend in het oog worden gehouden.

Opdat de leden van de regering toch met elkaar en de buitenwereld zouden kunnen communiceren, werken de Franse autoriteiten naar verluidt aan beveiligde toestellen. Die worden ontwikkeld door het Franse technologiebedrijf Thales en kunnen niet worden gekraakt.

In de nasleep van de heisa rond Edward Snowden is Frankrijk niet het eerste land dat het risico op informatielekken wil beperken. In juli raakte bekend dat de veiligheidsdienst van het Kremlin om dezelfde reden voor duizenden euro's ouderwetse typemachines had besteld.