"Het was alsof er een stapel papier viel"

Op het assisenproces in Brussel heeft de jonge vrouw getuigd die de roofmoord in Wemmel overleefde. Haar vriend en zijn ouders werden drie jaar geleden vermoord door drie Congolese mannen die hun auto's wilden stelen. De schoten die een einde maakten aan hun leven klonken alsof er telkens een stapel papier op de grond viel, vertelde de jonge vrouw.

De jonge vrouw, de verloofde van zoon Nicolas, was die avond in de gezinswoning. "Nicolas had een afspraak met twee mannen die zijn BMW zouden kopen", zei de jonge vrouw. "Toen die mannen er waren, gingen Nicolas en zijn vader met hen naar het bureau terwijl ik met moeder Françoise in de eetkamer bleef. Korte tijd later hoorden we tweemaal een dof geluid, alsof er een stapel papier omviel. Françoise ging kijken en toen hoorde ik nog éénmaal datzelfde geluid."

Het meisje voelde dat er iets mis was en legde zich op de grond, met haar handen op het hoofd. "Ik hoorde iemand in een Afrikaanse taal een bevel geven en voelde even later dat iemand naast me kwam staan en met zijn voet tegen me voelde", ging ze verder. "Dan hoorde ik het gemanipuleer van een vuurwapen, maar geen schot en iemand die vloekte, alsof het wapen geblokkeerd was. Ik kreeg een harde klap op het hoofd en richtte me half op."

Ze zag iemand met blinkende zwarte schoenen en een lange mantel. "Die persoon trok me aan de kraag van mijn pull recht en vroeg me naar de sleutels. Ik toonde ze hem, waarna hij me naar de kelder bracht en me daar opsloot."

De jonge vrouw had de hele tijd maar één dader gezien. "Na een tiental minuten wachten in de kelder - wat oneindig lang leek te duren - hoorde ik de deur opnieuw opengaan en nogmaals weerklonk dat doffe geluid. Ik voelde bloed en dacht dat ik ging sterven maar dat kon niet, ik ademde immers nog."

Vanuit de kelder zag ze twee wagens wegrijden uit de garage. "Toen die weg waren, ging ik naar boven, naar het kantoor. Daar lagen Nicolas, zijn vader en zijn moeder. Ik probeerde Nicolas wakker te schudden en toen dat niet lukte, belde ik de hulpdiensten."

Een ziekenwagen bracht haar naar het AZ in Jette. Pas daar hoorde ze dat ze een kogel in het hoofd had en in levensgevaar verkeerde. De jonge vrouw overleefde, maar er zitten nog altijd stukjes kogel in haar schedel en dat maakt haar toekomst onzeker.