"Terrorist van Sint-Jansplein" zelf "vermist" en niet op proces

De hoofdverdachte van een terreurproces in Antwerpen is niet komen opdagen. De man had plannen voor een grote aanslag in België en zou ook jongeren gerekruteerd hebben om zich aan te sluiten bij moslimstrijders in Tsjetsjenië. Hij werd eind vorig jaar al eens veroordeeld in eerste aanleg, maar het federaal parket ging toen in beroep.
BELGA/WAEM

Vanmorgen is voor het Antwerpse hof van beroep het proces begonnen tegen 14 mensen die verdacht worden van terroristische activiteiten. De hoofdbeklaagde, ook wel de "Terrorist van het Sint-Jansplein" (foto) genoemd, had op een extremistisch forum gezegd dat hij een aanslag wilde plegen die heel Europa zou doen beven. Daarbij zouden honderden doden vallen. De aanslag kwam er evenwel nooit.

Zijn groepering zou ook jongeren rekruteren die zich wilden aansluiten bij moslimstrijders in Tsjetsjenië. De rechter vond tijdens het eerste proces in Mechelen geen bewijzen voor de rekruteringshypothese en daarom werd de man enkel veroordeeld voor terroristische activiteiten. De andere beklaagden werden vrijgesproken, en het federaal parket ging prompt in beroep.

Naast de hoofdverdachte waren vanmorgen nog vijf andere beklaagden niet aanwezig. Zowel de hoofdverdachte als enkele andere beklaagden zouden in Syrië aan het vechten zijn. De hoofdbeklaagde kreeg in december vijf jaar cel, maar kwam in april vrij onder voorwaarden.

De advocaat van de man, Walter Damen, had ook niet verwacht dat zijn cliënt zou komen opdagen. Hij zegt dat de man sinds vrijdag vermist is. "Zijn familie liet weten dat hij sinds vrijdagavond niet meer thuis is geweest. Ze hebben ook geen enkel spoor van hem, of een aanwijzing waar hij zou kunnen zijn, en in welke omstandigheden", aldus Damen.