Barroso waarschuwt EU om pril herstel niet te fnuiken

In zijn jaarlijkse "State of the Union" in het Europees Parlement heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso de lidstaten gewaarschuwd dat het recente economische herstel erg wankel is.
AP2012

Sinds de belofte tot interventie van de Europese Centrale Bank vorig jaar is de eurostorm wat gaan liggen. In het voorbije kwartaal was er voor de eurozone voor het eerst in lange tijd opnieuw wat economische groei.

In zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg waarschuwde Commissievoorzitter José Manuel Barroso voor zelfgenoegzaamheid nu de eurocrisis wat lijkt weg te ebben.

We kunnen niet terug naar "business as usual", we kunnen niet terug naar de "oude normale toestand", maar moeten een "nieuwe normale stand creëren", aldus Barroso.

We zijn dat verplicht aan de 26 miljoen Europeanen zonder werk, stelt Barroso, "nu er voorzichtig economisch herstel is, is het grootste risico volgens mij politiek". Barroso wees niet enkel op het grote aantal werklozen, maar ook op al die mensen in Zuid-Europa die getroffen en gedesillusioneerd zijn door de zware besparingen van de voorbije jaren.

De voorzitter vreest vooral dat nu de economische druk wat afneemt, de lidstaten minder geneigd zullen zijn om heikele thema's zoals het regulariseren van de banken door te voeren. Politieke instabiliteit kan ook de twijfelende financiële markten opnieuw loslaten op de zwakkere lidstaten, zei Barroso.

Het was de laatste "State of the Union" voor Barroso in het EP. Volgend jaar stapt hij op na twee ambtstermijnen als voorzitter van de Europese Commissie. In die periode moest de EU opboksen tegen de financieel-industriële crisis van 2007-2009 en na 2009 tegen de eurocrisis. 

AP2013

Meest gelezen