Berlijnse man krijgt een baby

Voor het eerst is in Europa een man van een baby bevallen. De Berlijnse vader was tot voor kort een vrouw, totdat de transseksueel een hormoonbehandeling onderging en nu ook wettelijk als papa wordt erkend.
AP2008

De man in kwestie beschikt over baardgroei, een zware stem en borsthaar. Maar zijn baarmoeder en eierstokken zijn nog steeds intact. Op basis van een beslissing van het Duitse grondwettelijk hof in 2011 kunnen burgers bij de burgerlijke stand automatisch van geslacht veranderen als ze een hormoonbehandeling ondergaan. Een operatie of sterilisatie is niet nodig. Wel is een psychologisch rapport noodzakelijk.

Een anonieme zaaddonor heeft de jonge vader, een man van eind twintig uit de Berlijnse wijk Neukölln die het kind alleen wil opvoeden, geholpen. Maar daar willen christelijke politici van de CDU, de partij van Angela Merkel, een stokje voor steken. Falco Liecke, volksvertegenwoordiger en specialist jeugdzorg: "Ik heb zoiets nog nooit gehoord. Daarom zijn mijn twijfels en zorgen ook zo groot."

Aan de andere kant zijn er vooral progressieve partijen die deze situatie toejuichen als voorbeeld van de vrije samenleving in Duitsland, waarin iedereen zelf mag bepalen hoe hij leeft.

De organisatie "Queer Leben" schat dat er zo’n vierduizend transseksuelen in Berlijn leven. Zij gaan ervan uit dat er tussen twee en vier procent van de Duitsers transseksueel is. Ruim driehonderd personen wisselen elk jaar met een operatie van geslacht.

In de Verenigde Staten leeft een man die vanaf 2007 drie keer moeder werd. De kinderen zijn nu drie, vier en vijf jaar oud. Amerikaan Thomas Beatie (39) was getrouwd met Cindy, die een totale operatie achter de rug had en niet zwanger kon worden. De familie-Beatie had een zaaddonor, die ze alleen konden krijgen als het echtpaar gehuwd was.

Het kind heeft geen officiële moeder, alleen een vader

Alle oosterburen willen nu weten hoe de onbekende man eruitziet. Maar dat weet niemand, want hij is niet in het ziekenhuis maar thuis bevallen. Want in een kliniek zou hij verplicht zijn om bij de geboorte de naam van de moeder te vermelden. Bij een vroedvrouw is dat niet nodig. Het kind heeft dus geen officiële moeder, maar alleen een vader.

De onbekende papa zegt dat zijn baby, die al in april geboren werd, een jongetje is. Maar de Berlijnse autoriteiten twijfelen of dat zo is. De jeugdzorg kan echter alleen actief worden als familieleden of buren aan de bel trekken.

In plaats daarvan nam de transseksuele man zelf contact op met de ecologische partij De Groenen. Op een volksfeest in de wijk alternatieve Friedrichshain liep hij met zijn zoon naar twee progressieve politici die hem direct hulp aanboden. Een van hen zei gedecideerd: "Hij dient overal als vader te gelden." Zolang dit door het recht gedekt wordt, schijnen onze oosterburen hier weinig problemen mee te hebben.