Binnenkort zonder bijkomende kosten bellen, surfen en sms'en in heel Europa

Tegen de zomer van 2016 mogen telecomoperatoren geen extra kosten meer aanrekenen voor bellen, sms'en en mobiel surfen in een ander land van de Europese Unie. Bellen met uw gsm vanop het strand in Corsica (foto) bijvoorbeeld wordt even duur als bellen in eigen land.

Op vakantie naar huis bellen, sms'en of uw mails checken is vaak een dure zaak en eens thuisgekomen is die hoge gsm-rekening vaak een onaangename verrassing, maar binnenkort komt daar verandering in. De zogenoemde roamingkosten verdwijnen voor landen binnen de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie beslist. De regeling moet wel nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Bellen, sms'en of mobiel surfen van of naar een andere EU-lidstaat mag vanaf de zomer van 2016 niet meer kosten dan bellen, sms'en of mobiel surfen in eigen land. De telecomoperatoren zien daardoor hun inkomsten dalen, omdat ze nu veel verdienen aan die zogenoemde roamingkosten. Daar staat nu natuurlijk wel tegenover dat er door de nieuwe regeling, wellicht meer zal gebeld worden van en naar het buitenland.

De kosten voor de inkomende gesprekken binnen de Unie moeten al in juli volgend jaar verdwijnen. Alle roamingkosten - ook voor sms'en en surfen - moeten volledig verdwenen zijn tegen juli 2016.