Catalanen betogen voor onafhankelijkheid

In Catalonië, een regio in het noordoosten van Spanje, hebben honderdduizenden mensen een menselijke ketting van zo'n 400 kilometer lang gevormd om hun steun voor een onafhankelijke republiek te tonen. Vandaag is het "La Diada", de nationale feestdag van Catalonië.

De meeste betogers hadden een geel-rood-blauwe vlag bij zich, de vlag van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. "Het Catalaanse volk heeft zijn vastberadenheid getoond om een vrije staat te vormen", zegt organisator Carme Forcadell, ook voorzitter van het Catalaanse parlement.

De Catalaanse premier Arturo Mas heeft beloofd om volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid te organiseren. Volgens verschillende peilingen echter is het niet duidelijk of een meerderheid van de 7,5 miljoen Catalanen ook echt gewonnen is voor onafhankelijkheid.

Het streven naar onafhankelijkheid valt niet echt goed bij de Spaanse regering, in de hoofdstad Madrid. De regering-Rajoy weigert Catalonië dezelfde fiscale autonomie te geven als Baskenland, die andere regio met een sterke hang naar autonomie.

Motor van de economie

Catalonië is één van de 17 autonome regio's van Spanje. Na de Spaanse burgeroorlog werden de Catalaanse taal en cultuur hardhandig onderdrukt door de Franco-dictatuur. Na de dood van Franco kregen de Catalanen geleidelijk meer bewegingsruimte en sinds 1979 wordt Catalonië erkend als autonome regio binnen Spanje.

Daarnaast is Catalonië met zijn hoofdstad Barcelona de motor van de Spaanse economie, hoewel ook die motor sputtert door de zware economische crisis in Spanje. Veel Catalaanse nationalisten vinden dat zij - onterecht - opdraaien voor de problemen in heel Spanje. De laatste jaren heeft de onafhankelijkheidsbeweging dan ook weer de wind in de zeilen.