Chinese reuzenpanda's komen in lente naar Pairi Daiza

China en België hebben een akkoord gesloten over het uitlenen van twee reuzenpanda's aan het dierenpark Pairi Daiza, bij Ath in Henegouwen. De Antwerpse zoo vist daarmee achter het net. De panda's zouden voor 15 jaar naar België komen in plaats van de gebruikelijke 10 jaar. Ze reizen in de lente van volgend jaar naar België.

Het nieuws is bevestigd door de Chinese premier Li Keqiang aan zijn Belgische collega Elio Di Rupo, die momenteel op rondreis is door China. Het was de Chinese premier zelf die de kwestie aanhaalde. Hij zei dat de vraag van Pairi Daiza om twee reuzenpanda's (archieffoto) te krijgen, aanvaard is. Het contract zou volgens een mededeling van Pairi Daiza al getekend zijn. De dieren worden voor 15 jaar uitgeleend, een uitzonderlijk lange periode. 

"De komst van de panda's is een eer voor België en toont de vertrouwensband aan tussen beide landen", zei de premier nog. Het Waalse dierenpark Pairi Daiza onderhandelt al anderhalf jaar met de Chinese autoriteiten over de komst van de panda's. Gisteren liet de Antwerpse zoo weten dat ze de beslissing betreurt, omdat ook zij goede troeven claimde te hebben om de dieren op te vangen.

"Kans op baby-panda maximaliseren"

De panda's blijven eigendom van de Chinese overheid, die de dieren in principe om de 10 jaar aan een ander land uitleent. België mag ze dus 5 jaar langer houden.

Pairi Daiza viert net volgend jaar zijn 20e verjaardag, en zal de komst van de panda's koppelen aan speciale thema-events die in het teken staan van de fauna, flora en de Chinese cultuur. De dieren zijn nog maar 4 jaar oud. Het mannetje heet Xinhui (wat fonkelende ster betekent) en het vrouwtje Haohao (wat lief betekent).

Voor hun komst heeft Pairi Daiza in de Chinese tuin "een ultramodern complex" gebouwd waarin een landschap uit de Chinese provincie Sichuan wordt nagebootst. Dat verblijf werd opgebouwd in nauwe samenwerking met Chinese specialisten, zegt Pairi Daiza in een mededeling.

Er zou ook permanent een team met Chinese panda-experts in België blijven om de dieren op te volgen en "hun kansen om een baby-panda te krijgen te maximaliseren". Panda's planten zich niet zo makkelijk voort, en zijn een bedreigde diersoort.

Miljoenenbusiness

Overigens zijn de panda's een miljoenenbusiness. China zelf zou gemiddeld tussen de 500.000 en de 1 miljoen euro vragen per jaar voor het uitlenen van een paar panda's. Als er een kleintje wordt geboren, vangt China 380.000 euro extra, schrijft Het Laatste Nieuws.

Anderzijds is voor de dierenparken de "return on investment" groot. Niet enkel worden er meer toegangstickets verkocht, ook de merchandising speelt een grote rol. Zo kreeg de Antwerpse zoo enkele jaren geleden een enorme boost door de geboorte van het olifantje Kai-Mook. Pairi Daiza hoopt in enkel geval de kosten voor het "huren" van de panda's meer dan helemaal te recupereren via hogere omzetcijfers.

Politieke en communautaire dimensie

Gisteren was er commotie ontstaan over de plek waar de dieren naartoe zouden gaan: naar Antwerpen of Brugelette. De kwestie kreeg op die manier zelfs een communautaire en politieke dimensie. Premier Elio Di Rupo werd ervan beschuldigd de panda's naar zijn regio in Henegouwen te halen zonder "objectieve criteria" te volgen, luidde het uit Antwerpse hoek. Mogelijk wordt de premier in oktober over de kwestie geïnterpelleerd.

Vandaag zei Vlaams minister-president Kris Peeters dat hij eerst eens met premier Elio Di Rupo wil samenzitten om te horen hoe het allemaal is verlopen, alvorens verdere uitspraken te doen. Het lijkt erop dat Peeters vrede kan nemen met de beslissing, als de premier goede argumenten kan voorleggen. "Ik heb geen behoefte aan een panda-rel", klonk het.