Grote ondergrondse waterreserves ontdekt in Kenia

In het noorden van Kenia, in de regio van het Turkanameer, zijn grote ondergrondse waterreserves ontdekt dankzij geavanceerde satelliettechnologie. De vondst is bevestigd door proefboringen. Dat hebben de Keniaanse regering en de Unesco gemeld.

De vondst kan goed nieuws zijn voor het half miljoen inwoners in de buurt van het Turkanameer, een van de droogste en armste gebieden van Kenia.

De juiste hoeveelheid en de kwaliteit van het water moeten nog worden bepaald. Het gaat om twee ondergrondse waterhoudende lagen.

"Deze ontdekking opent de weg naar een meer welvarende toekomst voor de Turkana-regio en voor het hele land", zegt Judi Wakhungu, de Keniaanse minister voor Leefmilieu, Water en Natuurlijke Hulpbronnen. 

Het Turkanameer is het grootste meer ter wereld dat in woestijngebied ligt. De regio in het noorden van Kenia grenst aan Oeganda, Zuid-Soedan en Ethiopië en wordt geregeld getroffen door lange droogteperiodes. 70 procent van de bevolking is er seminomadisch en erg kwetsbaar voor droogte.

Volgens Unesco hebben 17 van de 41 miljoen Kenianen geen toegang tot veilig en drinkbaar water.