Hinder door stiptheidsacties douaniers Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem houdt een deel van de douaniers vandaag stiptheidsacties. Strenge bagagecontroles veroorzaken op bepaalde momenten lange wachtrijen voor de aankomende passagiers.

Rond 17 uur liet de douane alle passagiers probleemloos passeren, maar de douaniers zijn van plan om - zoals ze eerder vandaag al gedaan hebben - op willekeurige momenten alle passagiers tegen te houden en aan een grondige controle te onderwerpen. Die controles veroorzaken dan wachttijden van een halfuur tot een uur.

De stiptheidsacties zijn gestart op de vrachtluchthaven Brucargo. Daar worden de goederen die in of uit de vliegtuigen gehaald worden, extra gecontroleerd. "Luchtvracht wordt vaak om een heel goede reden per vliegtuig verstuurd", zegt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport. "Het is vaak heel dure, heel dringende of bederfelijke vracht die nu allemaal blijft staan."

Van der Cruysse vreest naast de financiële schade ook voor imagoschade. De laatste jaren zijn verschillende cargoluchtvaartmaatschappijen weggetrokken uit Brussel. "Er is geen enkele luchtvaartmaatschappij die om dergelijke actie alleen de luchthaven verlaat, maar het zorgt er natuurlijk wel voor dat onze dienstverlening onder druk staat en daar zullen we vroeg of laat op afgerekend worden."

De douaniers zijn niet tevreden over de geplande invoering van een nieuw ploegenstelsel begin volgend jaar. Binnenkort moeten ze dag en nacht, zeven dagen op zeven werken in een shiftensysteem voor een vast forfaitair bedrag. Tot nu toe kregen ze een vergoeding voor overuren, weekend- en nachtwerk.

Het einde van de acties lijkt nog niet in zicht. "Zolang de overheid geen deftig voorstel doet, gaan we door en worden de acties nog erger", zegt Marc Nijs van het ACV. Vrijdag zitten de bonden samen met de overheid. Tot dan gaan de acties op de luchthaven door.