Hoe komt Elisabeth veilig haar eerste kilometers door?

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) heeft vanmorgen aan het rijexamencentrum in Evere de eerste exemplaren uitgedeeld van de brochure "Onderweg naar meer ervaring". Die nieuwe brochure van het BIVV geeft jongeren tips om de eerste autoritten veilig door te komen.

Elisabeth (20) was de eerste die de brochure van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in ontvangst mocht nemen. Ze had net met succes haar praktisch rijexamen afgelegd. "Een rijbewijs halen betekent voor jongeren eindelijk vrijheid", zei Wathelet. "Maar dat is pas de eerste stap. Dit initiatief is nodig om jongeren daarna te begeleiden bij het verantwoord autorijden."

In mei lanceerde het BIVV al de campagne "Je eerste 1.500 km zijn de gevaarlijkste". Jongeren van 18 tot 24 jaar waren in 2012 betrokken bij een vierde van de auto-ongevallen, terwijl zij nog geen 10 procent van de totale bevolking uitmaken. Het risico op ongevallen blijkt voor 19-jarige mannen maar liefst zes keer hoger dan voor mannen tussen 32 en 64 jaar. Bij vrouwen is dat drie keer zo veel.

In de brochure vinden jonge bestuurders in negen hoofdstukken onder meer tips over hoffelijkheid en rijstijl. Voor ouders zit er een apart onderdeel in om hun kinderen goed te begeleiden. Elke bestuurder die slaagt voor het praktisch rijexamen de komende maanden krijgt een exemplaar van "Onderweg naar meer ervaring". U kan via deze link de brochure downloaden.