Korea's heropenen industriepark Kaesong

Noord- en Zuid-Korea gaan het gemeenschappelijke industriepark Kaesong volgende week opnieuw openen. Dat zijn beide landen overeengekomen. De patstelling duurde vijf maanden, sinds de site, die zowat tien kilometer binnen Noord-Korea ligt, werd gesloten.

De industriezone werd in april door Noord-Korea gesloten. Op dat moment waren de spanningen tussen Zuid- en Noord-Korea opgelopen, na een kernproef van Noord-Korea en westerse sancties tegen het dictatoriale regime.

In Kaesong zijn 123 Zuid-Koreaanse ondernemingen gevestigd. Er werken meer dan 53.000 Noord-Koreanen, onder leiding van Zuid-Koreanen.

Vannacht kwamen beide landen overeen dat de industriezone maandag opnieuw opengaat. De Zuid-Koreaanse bedrijven hadden aangedrongen op een oplossing. Ook volgens Noord-Korea, dat aan Kaesong een belangrijke bron van inkomsten heeft, is de heropening in het voordeel van beide landen.