Meerderheid voor sociaal plan bij Decoma Belplas

Zo'n 77 procent van de 257 arbeiders bij toeleveringsbedrijf Decoma Belplas in Genk heeft voor het sociaal plan gestemd. De fabriek gaat net zoals Ford Genk eind 2014 dicht, maar er was nog geen overeenstemming over de sluitingsvoorwaarden.

De stemming over het sociaal plan was maanden geleden uitgesteld omdat de werknemers een aantal details wilden uitgeklaard zien.

"We zijn blij dat na zeer lange en moeilijke onderhandelingen een overeenstemming is bereikt", zegt Pierre Vrancken van het ABVV. "De financiële voorwaarden zijn ongeveer gelijkaardig aan die van de werknemers bij Ford en de toeleveranciers. Waar we wel extra op ingezet hebben, zijn de begeleidingstrajecten vooraleer de fabriek sluit. Zo wordt er op individuele basis outplacement voorzien."

Het akkoord zal nu worden omgezet in een cao.

Voor de bedienden van Decoma Belplas is er nog geen goedkeuring van het sociaal plan. Zij onderhandelen nog verder in de komende weken.