Obama zet verder in op diplomatie, maar houdt stok achter de deur

De Amerikaanse president Barack Obama hoopt op een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië, maar hij houdt de deur open voor een militaire aanval. Dat bleek vannacht uit een televisietoespraak van de president. Hij heeft het Amerikaanse Congres alvast gevraagd om een stemming over een interventie in Syrië uit te stellen.

Volgens Obama heeft het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime het standpunt van de VS tegenover het conflict in het land grondig veranderd. "Ik heb de roep naar militaire actie altijd weerstaan omdat we de burgeroorlog van iemand anders niet door geweld kunnen oplossen, zeker niet na een decennium van oorlog in Irak en Afghanistan", zo klonk het.

"De situatie veranderde echter op 21 augustus, toen de regering van Bashar al-Assad meer dan duizend mensen vergaste, onder wie honderden kinderen." Obama noemde de chemische aanval van 21 augustus tegen de Syrische bevolking een "misdaad tegen de mensheid".

"Russische voorstel heeft potentieel"

De VS bewandelt dus voorlopig nog het pad van de diplomatie en rekent daarvoor ook op Rusland. "Het Russische voorstel kan mogelijk de dreiging van chemische wapens in Syrië wegnemen zonder geweld te gebruiken", zei Obama over het voorstel om de chemische wapens onder internationale controle te plaatsen. Hij voegde eraan toe dat hij zal blijven onderhandelen met de Russische president Vladimir Poetin.

Niettemin bleef Obama tijdens zijn 16 minuten durende speech ook dreigen met een mogelijke militaire actie. "Als de diplomatie faalt, en als de VS vervolgens niet ingrijpt, dan zal het regime-Assad geen redenen zien om te stoppen met het gebruik van chemische wapens" en "andere dictators zullen ook geen twee keer moeten nadenken over het verwerven van en het gebruik van chemische wapens."

"Amerika is niet de politieman van de wereld. Overal gebeuren verschrikkelijke dingen, maar we kunnen niet elk onrecht weer rechttrekken. Maar als we kunnen voorkomen dat er kinderen vergast worden en de wereld op termijn veiliger kunnen maken voor onze kinderen, dan moeten we actie ondernemen."

Intussen blijft Obama dus mikken op een diplomatieke oplossing. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist donderdag naar Genève voor overleg met de Russische buitenlandminister Sergei Lavrov.

"Stemming in Congres uitstellen"

Obama kondigde aan dat hij aan het Congres gevraagd heeft om de stemming over een militair ingrijpen in Syrië uit te stellen "zolang het pad van de diplomatie bewandeld wordt". Dat komt de president goed uit, want een meerderheid van de Amerikaanse bevolking is tegen een militair ingrijpen, zo blijkt uit opiniepeilingen, en in het Congres zelf hebben verschillende leden al aangekondigd tegen te zullen stemmen, zowel bij Republikeinen als Democraten.

Eerder dinsdag toonde het Syrische regime zich bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim bereid om de opslagplaatsen voor chemische wapens bekend te maken, de productie van chemische wapens stop te zetten en de vertegenwoordigers van Rusland, andere landen en de Verenigde Naties alle materiaal te tonen.