Onderzoek naar mogelijke corruptie bij parket van Veurne

Het parket-generaal in Gent is een onderzoek begonnen naar mogelijke corruptie bij het parket van Veurne. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad. Aanleiding is een geluidsopname waaruit zou blijken dat advocaten in ruil voor smeergeld bij de Veurnse magistraten milde straffen kunnen afkopen.

De zaak kwam aan het licht nadat de zogenoemde cannabisboer uit Diksmuide Geert De Brabander het parket-generaal in Gent een geluidsopname bezorgde van een gesprek met een advocaat aan de balie van Veurne.

In dat gesprek zou de advocaat de echtgenote en dochter van De Brabander met zo veel woorden hebben beloofd dat hij een milde straf zou kunnen regelen met de magistraten van het parket van Veurne in ruil voor een som geld. "Dat zal deze keer wel meer kosten dan de vorige keer", zou hij eraan hebben toegevoegd.

De Brabander bevestigt dat hij bij een eerdere strafzaak inderdaad al een mildere straf kon afdwingen door met geld over de brug te komen. "Ik betaalde en kreeg mijn vonnis op papier, liefst 3 weken voor de eigenlijke uitspraak."

Hof van cassatie

De advocaat van De Brabander Bart Vosters bevestigt het verhaal. "Mijn cliënt heeft inderdaad een audio-opname overgemaakt aan het parket-generaal in Gent. Dat onderzoekt de zaak."

Omdat De Brabander vreest in Veurne niet langer een eerlijk proces te kunnen krijgen, stapt hij naar het hof van cassatie. "Op basis van de gegevens waarover ik beschik, meende ik dat het beter was de zaak uit Veurne weg te halen", zegt Vosters.

Het parket-generaal in Gent onderzoekt de vermeende corruptie bij het parket van Veurne maar weigert alle commentaar. Hoe dan ook krijgt dat parket met deze zaak een nieuwe klap te verwerken. Eerder dit jaar haalde een Veurnse onderzoekrechter het nieuws omdat hij zou talmen met de afwerking van meerdere dossiers zodat ze verjaren.